dinsdag 11 augustus

Daar gaan we dan, eindelijk berlaten we Gruissan, het was er heerlijk. Nu richting de Aveyron om oude bekende plekjes te bekijken. Vanuit Narbonne gaan we noordwaarts op de D 13. Een prachtige weg die langs de vele wijngaarden en door leuke dorpjes gaat. Via St. Chinian, een bekend wijndorp rijden we door het natuurpark Regional de Haut Languedoc. Een mooi en woest gebied. De D 612 richting St. Pons waar het een totaal ander landschap wordt met veel verlaten dorpjes. Door de Tarn richting Mazamet en Castres, het is echt een agrarisch gebied met graan en zonnebloemen. Ons doel is Albi, het is inmiddels echt heel heet geworden, binnen is het 38 graden en buiten 37!!! We rijden Albi in, er is een CP in het centrum bij de Kathedraal. Als we het hebben gevonden, na veel gekronkel door de smalle straatjes, blijkt het een kleine plek te zijn onderaan een parkeerterrein en er is ook geen plek meer vrij. We kronkelen weer omhoog en rijden door het mooie historische centrum van Albi, het is een mooie stad aan de Tarn, veel kades met bloemen en terrassen, maar wel heel vol. Allemaal moedige mensen die de hitte trotseren!!! Gelukkig hebben we wat foto's van de bekende kathedraal geschoten. We vinden een andere CP , Pratgraussals, net buiten het centrum, met alle voorzieningen en gratis. Ook hier is het heet maar met de luifel uit is het uit te houden. Er staat af en toe een beetje wind en gelukkig is de kraan vlakbij en kunnen we ons geregeld verfrissen. Achteraf zijn we blij dat de CP bij de kathedraal vol was, het moet een overn zijn geworden. In de verte zien we de toren van de kathedraal en we staan aan de rand van het oude kerkhof. Dit terrein is vrij nieuw en rondom in de perken heeft men wilde bloemenzaad gestrooid, dus we staan er fleurig bij. Hiernaast wordt een groot buitensport complex aangelegd, er is al een gigantische skate baan en men is bezig een baan aan te leggen voor cross fietsjes. Er kunnen hier zo'n 30 campers staan en tegen de avond loopt het aardig vol.

Gereden 178 km

woensdag 12 augustus

Het was behoorlijk warm vannacht, maar toch redelijk kunnen slapen. Licht bewolkt als we vertrekken. Vanaf Albi de D 600 richting Cordes, het prachtige hoog gelegen stadje. We rijden het voorbij en zien dat het behoorlijk druk is, het is dan ook een bezienswaardigheid. We willen in Laguepie gaan staan op de CP, maar als we het dorp binnenrijden is er geen doorkomen aan, het is marktdag en we hebben het nog nooit zo druk gezien. Het valt ons op dat alles waar we voorbij rijden er goed uitziet, ook de weg is gerenoveerd. Dan door richting Sanvensa, bij Marianne drinken we een biertje en horen dat alles goed gaat, het was zo'n 15 jaar geleden dat we hier waren en buiten wat grijs haar is ze nauwelijks veranderd en runt nog steeds haar restaurantje. Dan zakken we naar beneden naar La Malgouyrie, ooit ons eigendom. We worden hartelijk verwelkomd door de engelse vrouw die het destijds met haar man heeft gekocht. Ze is nog steeds heel enthousiast en laat ons alle veranderingen zien die ze hebben laten maken. Er is veel werk verricht, een groot zwembad, een garage aan de achter kant. Voor de keuken die helemaal verbouwd is (engelse stijl), er is een groot terras gekomen met een buitenkeuken. De douche is uit de keuken verdwenen en ze hebben een doorgang gemaakt naar de stal ernaast, waar nu een badkamer is gemaakt. Gelukkig is het mooie terras onder de eeuwenoude eik er nog. Boven zijn de woonkamer, eetkamer en slaapkamer bijna het zelfde maar waar wij de logeerafdeling hadden hebben ze een nieuwe badkamer en een grote slaapkamer gemaakt. Zelf wonen ze al 5 jaar permanent hier. De tuin ziet er goed uit en ze vertelt dat ze daar heel druk mee is. Dan door naar Villefranche en boodschappen doen. Omdat het weer heel warm is rijden we naar Monteils, daar is een kleine maar leuke CP bij een park. Na de lunch begint het te betrekken en barst de bui los, frist er wel lekker van op. We waren al van planom in Villefranche bij het station op de CP te gaan overnachten om morgen dicht bij de markt te zijn, dus ingepakt er erheen gereden. In de avond werd het weer droog en zijn we een restaurant gaan zoeken. 's Avonds is er weinig open en we lopen wat rond en vinden een brasserie die open is. Er is een tafeltje en na lang wachten kunnen we wat bestellen, dan is het weer lang wachten er komt uiteindelijk ons eten, niet te hachelen!!! Rob een doorgebakken entrecot en ik een droge cuisse de canard. Dat was het lange wachten niet waard!!!! Als we teruglopen via de oude binnenstad zien we hoe mooi de stad is, veel sfeerverlichting, fonteinen op het marktplein, totaal anders op de drukke marktdagen. Op weg naar de camper begint het weer hevig te regenen, dus twee verzopen katten arriveren bij de camper. Daar een lekker koppie koffie en we komen weer bij.

Gereden 103 km

donderdag 13 augustus

Rob haalt een vers broodje en croissantjes, lekker, voor we naar de markt lopen. Gelukkig is het droog en het is erg leuk om hier weer rond te lopen. Ook niks veranderd op de markt, vaak nog dezelfde kooplui als 15 jaar geleden. We hebben nu wel de indruk dat het drukker is dan voorheen, veel kramenn met allerlei lekkers uit de streek. We kopen groente, fruit en wat kaas en worst, zo kunnen we er weer even tegen. Dan natuurlijk naar De Globe, onze vaste stek na de markt, eerst een drankje en dan de lunch. Wat een verschil met gisteravond, heerlijk eten en erg leuke bediening, doet ons goed!!! En dan is ook nog de rekening beduidend lager, terwijl we uitgebreider hebben gegeten. Na een poosje uitbuiken gaan we weer verder, eerst blikken Confit de Canard inslaan voor de familie en dan door naar Cajarc. Daar is een leuke CP aan de rand van het dorp. Op de weg naar Cajarc, die grotendeels over de Causse (hoogvlakte) loopt, zijn we verbijsterd van de staat van de natuur hier, het is zo droog dat alle eikenbomen helemaal geel zijn en al blad laten vallen afschuwelijk om te zien. Rob belt met Rob Jansen die we kennen van de periode dat we het huis in Sanvensa hadden. Hij en zijn vriend Alain waren goede vrienden van Jannie, de zus van Rob die in St. Cirque la Popie jarenlang een kinderkleing boutique heeft gerund. Rob heeft bij de aankoop van het huis met alle formaliteiten voor o.m. de notaris etc. geholpen, hij woont al heel lang in Frankrijk en was met Alain getrouwd. Rob is nu alleen, Alain is 4 jaar geleden overleden aan een hersentumor, hij komt bij ons langs en we praten weer bij en horen de lijdensweg die Alain heeft ondergaan. Rob heeft veel verdriet en moeite met het alleen zijn. Hij heeft nog wel de winkel in St. Cirque la Popie en we horen de laatste nieuwtjes van de bekenden uit het kunstenaarsdorp. Het was goed hem weer te zien, we zijn altijd gastvrij ontvangen bij ze. Hier rondom zijn heel veel notenboomgaarden, zelfs op de CP staan er vele.We hebben een route bekeken om verder richting Nederland te rijden en besluiten via de Auvergne te rijden, hebben die weg niet eerder gedaan.

Gereden 36 km

vrijdag 14 augustus

We verlaten Cajarc in de miezerregen en rijden via de D 19 naar Figeac, een mooie weg, ook gedeeltelijk over de Causse met dezelfde troosteloze bomen. Figeac is een mooie stad aan de Cele en via de N122 verder noordwaarts. Bij Maurs kunnen we goed tanken, ook LPG en doen nog wat boodschappen bij de Intermarche, vers brood en nog wat blikken canard voor de familie!!!! We volgende de N122 richting Aurillac, de natuur wordt alsmaar mooier. Hier rijden we de Montes de Cantal in, het landschap veranderd, bergen, andere huizen en veel koeien, die zorgen voor de beroemde kazen die hier vandaan komen. Soms wanen we ons in Zwitserland of Oostenrijk. We gaan kijken bij Vic sur Cele, waar een leuke CP is, helaas vol, dus verder. Dan bij Le Lioran (een wintersportgebied) rijden we door de tunnel richting Murat. Hier is een geweldig grote CP van de organisatie Pass'Etappes, waar we een kaart van hebben. Inmiddels is het 13.00 uur en de maag knort. Gisteren op de markt paella gekocht die nu goed smaakt. Het is een voormalige camping waar nog al het sanitair werkt, ook elektra en er kunnen meer dan 100 campers staan, die je niet terug vindt op het grote terrein. Het is een prima plek, de luxe van een warme douche is ook niet weg. Later in de middag zien we veel rugzak wandelaars aankomen die hun tentje opzetten en ook genieten van de luxe hier. Vandaag een groot deels bewolkt en ook af en toe de zon, goed rijweer.

Gereden 135 km

zaterdag 15 augustus

De afgelopen nacht heeft het flink geregend en koelde het behoorlijk af, om een uur of 6 was het slechts 10 graden, weer even wennen. Op ons gemak pakken we weer in en rijden naar Massiac door de prachtige natuur hier. De dag begint wat mistig, maar later klaart het weerop. De A75 is vrij rustig en al snel zijn we voorbij Clermont Ferrand waar we bij Riom de autoroute verlaten en richting Gannat rijden. Dit is voor ons een zeer bekende route richting Moulin. Bij St. Pourcain aangekomen gaan we kijken op de CP, de plekken zijn om en om geblokeerd (vanwege Corana afstand) en alles is vol. Het is er druk, ook in de plaats zelf, we zien dat er van 15 t/m 23 augustus feest is, vandaar die drukte. Dus door richting Lapalisse, ook daar hebben we eerder gestaan. Er is een grote CP aan de rivier met alle service, waar je wel jetons voor moet halen bij de gemeente. We hebben een mooi plekje aan de rivier en kijken uit op het bekende kasteel. Het is drukkend warm en we gaan pas later, zo rond een uur of 7, richting het kasteel lopen. Het is een erg mooi geheel omgeven door prachtige parken, De bouw van het kasteel startte rond 1100 en sinds 1430 wordt het door de familie Chabannes bewoond. Deze familie woont er nog steeds en onderhouden het geheel. We nemen een kijkje in de gotische kapel die wordt gerestaureerd en waar verschillende grafmonumenten van de familie zijn. We lopen rustig terug naar de CP waar het inmiddels wat drukker wordt, opnieuw alleen maar franse campers en zowaar 1 Nederlander. Er zijn zelfs camperaars die een duik in de rivier nemen, omgeven door forellen! Kunnen nog heel lang buiten zitten en grotendeels muggenvrij, ondanks de rivier.

Gereden 204 km

zondag 16 augustus

Vannacht waren we hier aan de beurt voor fikse onweersbuien en hevige regen. Tegen 9 uur werd het droog en werd de lucht weer blauw. Vanaf Lapalisse gaan we rijden op de D994 richting Digoin, dan de N79 naar Paray waar men druk is de weg te verbreden naar 2 x 2 banen. Hier zijn wat grote supermarkten maar allemaal gesloten op zondag. De N70 naar Montceau les Bains en de N80 richting Chalon sur Saone, opnieuw een prachtige route. Daarvoor nemen we de afslag naar Givry, een mooi wijndorp in de Bourgogne. Daar zien we een supermarkt die vandaag zowaar(zondag) open is en kopen wat brood en vlees. Overal zien we wijngaarden en chateaux waar de wijnen te koop zijn. Van af Cagny nemen we de weg naar Cissey waar een CP is bij een wijnboer. We hebben daar al 2x eerder gestaan, het is even zoeken, maar het loont de moeite. Parkeren er de camper en er staat een wijnkoelkast waar je zelf de wijn uit kunt halen en het geld in een enveloppe in de brievenbus doen. Net als vorige jaren zien we er niemand. Misschien komt er later iemand en kunnen we hier nog wat van de lekkere bourgogne inslaan. Anders maar de zelfbediening. Eindelijk zien we hier de mogelijkheid wat te BBQ-en en gaan vanavond wat grillen. Overal is het verboden vanwege de droogte en het brandgevaar. Nou, dat grillen ging ook weer niet door, het onweer barstte weer los met hevige regen, dus maar kippenspiesjes a la Maroc in de koekenpan! Inderdaad kwam later de eigenaar en konden we wijn inslaan, hij vertelde dat morgen de oogst gaat beginnen en dat hij erg druk was.

Gereden 161 km

maandag 17 augustus

Vanaf Cissey rijden we bij Beaune de A36 (peage) op richting Besançon, dan de N57 omhoog door de Vogezen richting Vesoul en Remiremont waar we bij Eloyes eindelijk een supermarkt vinden om te tanken en brood te kopen. Het is weer een mooie route. De N57 is grotendeels 4-baans en je komt niet meer door de plaatsen langs de route. Men is druk bezig de stukken die nog 2-baans zijn ook naar 4 baans te maken. Dan begint de Jura en we zien weer veel wijngaarden. Voorbij Epinal kijken we op de CP bij Thaon-les-Vosges op de CP. Helaas vol en ons volgende doel is Charmes waar we 2x eerder hebben gestaan. Het is een goede plek aan het canal des Voges met service en elektra. Opnieuw is het warm en we laten het dorp voor wat het is en blijven lekker aan het water zitten. Het is hier vrij rustig en dus plaats genoeg.

Gereden 299 km

dinsdag 18 augustus

Wakker worden met goed weer, het is zo'n 22 graden en l. bewolkt, prima rijweer. Eerst Nancy, dan Metz en al gauw zijn we dan in Luxemburg en besluiten langs Martelange te rijden om te tanken. Hier is de diesel stukken goedkoper dan in Frankrijk, daar zagen we prijzen van € 1,39 en in Martelange (grens Luxemburg) slechts € 0,97, een heel verschil en gooien de tank vol. We rijden de N4 richting Bastogne en daar de N30 naar Houffaize. Hier blijven we vannacht op de CP. Aangekomen zien we dat het bijna vol is, we hebben de laatste plek en zijn niet meer gewend zo dicht op elkaar te staan. Maar de CP's in België langs de autoroute des Ardennes zijn niet zo dik gezaaid en we vinden het leuk weer even in Houffalize te zijn. Gaan eerst het dorp in dat er gezellig uitziet, veel kleurige bloembakken en volle terrassen. Wij gaan ook voor een lekker biertje, helaas gaat het weer regenen maar we zitten droog onder de parasol. Het is erg druk in het dorp, veel fietsers en wandelaars en ook heel veel Nederlanders, zijn we niet meer gewend!!!! Hier geldt ook de mondkapjes plicht en we vinden het gek dat je op het terras zit zonder en de mensen die er langs lopen met mondkapje. Terug bij de camper koken we wat. Het wordt later weer droog en als we de stoelen buiten hebben gezet begint het opnieuw te regenen (echt Ardennen weer). Dus maar de laptop gepakt en het verslag bijwerken. Als de Strangetjes horen dat we hier zijn krijgen we een bestelling voor Lupulus bier, dat speciaal van hier is, en waar ze gek op zijn.

Gereden 250 km

woensdag 19 augustus

Eerst even langs de Spar in Houffalize om het bestelde bier voor de familie te kopen, ook is er een lekker vers broodje voor onderweg. Het bier wordt veilig gelegd, onder het dekbed in de bedden, daar ligt het goed, want we hoeven er toch niet meer in!!! Dan door de Ardennen naar Luik, het verkeer is rustig en al snel zijn we bij Maastricht. Kan de nederlandse radio weer aan. Via Eindhoven de weg is bekend en rond 1 uur zijn we thuis. De overweldig bloeiende tuin begroet ons en we eten eerst een broodje en gaan dan eea uitpakken. Het is benauwd en dat is zweten. We lezen de post, de wasmachine gaat aan en de rest volgt morgen. We melden ons even bij Mascha, die is ook blij dat we er weer zijn.

Gereden 291 km

Totaal gereden 3320 km