Dinsdag 19 september

Opstaan met de zon, het is s'ochtends nog wat fris maar later wordt het heerlijk warm in de zon, Rond 11.30 uur komen Thole en Everdien aanrijden en installeren zich naast ons. We kletsen even bij en gaan later met elkaar naar het oude centrum lopen. De bedoeling was om bij een bekende tapas/pinxtos bar wat te gaan eten, maar helaas die was gesloten, zoals zoveel bars en restaurants hier. We vinden wat anders en met een lekker glas Rioja smaakte het goed, daarna wat rondlopen, foto's maken en nog eens een heerlijk Rioja wijntje op het plein. We lopen terug, zetten de stoelen buiten en horen achter het hek bij de campers vrolijke geluiden. Ga even kijken waar dat vandaan komt en er staan een aantal mannen achter het hek dat om de CP ligt, zij nodigen ons uit een glas met ze te drinken, dat wordt niet tegen dovemansoren gezegd. Helaas zit dat hek ertussen maar dat is geen bezwaar, de glazen worden onder het hek doorgestoken en gevuld door de openingen van het gaas!! Het lijkt wel of we bij de gevangenis staan, of bij een asielzoekers centrum. Ze hebben hier een ruimte waar ze geregeld met de mannengroep bij elkaar komen en er eten en drinken. Ze vertellen vol trots over de wijnen van Haro en schenken steeds bij in de grote glazen, die we later kado kregen. Het waren genoeglijke uurtjes en we leren weer over Spanje, wat een gastvrijheid. Er was ook een leraar Engels bij, dus we begrepen alles.Vandaag prinsjesdag, helaas kunnen we er niets van zien want onze TV heeft weer kuren. Jammer want we vinden het fijn om m.n. s 'avonds naar nieuws en nieuwsuur te kijken om een beetje op de hoogte te blijven. Evt. wel op telefoon of tablet wat te zien.

Woensdag 20 september

Droog en geregeld de zon. We lopen eerst even naar een supermarkt om de hoek en besluiten dan om naar de Barrio d 'Estation te lopen, Je vindt daar de grote wijnhuizen van de Rioja en bij sommige kun je proeven. Het is een flinke tippel, eerst weer naar het oude centrum dan richting de brug over de Ebro. Dan langs de verschillende wijnhuizen waarvan er zo'n 20 zijn, naar het station waar de wijnen voorheen werden vervoerd. We zijn niet onder de indruk van de wijk en proeven doen we ook maar niet, men verwacht dat je dan minstens een fles koopt en die zijn ver boven onze begroting!!! Langzaam klimmen we weer omhoog naar het centrum en drinken op het plein nog maar eens een wijntje, wel heel betaalbaar!!!. Bij de camper koken we en daarna lekker in de zon. Thole en Everdien zijn ook weer terug van hun verkenningstocht en tegen een uur of 7 lopen we naar de bar van Louis, een van de mannen van gisteren. De bar ligt aan een plantsoen bij het sportpark en heeft vele attracties voor kinderen, dus een herrie van jewelste. Het is niet alleen een bar maar er zijn grote terrassen bij die redelijk vol zitten, het is echt een ontmoetingsplek voor de inwoners van Haro. Overal staan grote TV schermen waarop men naar het voetballen kan kijken. Een drankje, een hapje, we brengen de avond zo wel door. Ook Louis komt ons even begroeten, hij is hier druk aan het werk. Het was opnieuw een gezellige avond. Morgen richting Pamplona.

Donderdag 21 september

Hier nu ook herfst, het regent en we nemen afscheid van Thole en Everdien. Eerst richting LogroĊ„o, dan de weg naar Pamplona. Hier in de streek zijn veel wijngaarden en we zien ook velden met asperges. Hier en daar zijn ook bosbranden geweest. Zonder veel moeite rijden we in Pamplona naar de CP, naast de brandweer kazerne, nog steeds in de regen. Laat in de middag wordt het droog en gaan we naar het centrum. Hier vlak achter de brandweer kazerne is een liftje, heel makkelijk, nu hoeven we niet de grote klim langs de weg te maken om in het centrum te komen. Als we de lift uitkomen zijn we bij de Jardines de la Taconera, een groot park vlakbij het centrum. We lopen tegen de San Lorenzo kerk en gaan deze bekijken. Hier ook weer een groot gouden altaar en veel mooie beelden. Dan een wandeling rond het centrum op zoek naar de Plaza de Torres, waar we in de jaren 70 met onze meiden zijn geweest voor een speciaal stierenvechters optreden. In die tijd stonden we op een camping vlakbij de stad en zijn s'ochtends vroeg met de bus naar de arena gereden. Daar zagen we dat de jonge stieren/ koeien in de arena werden los gelaten en het publiek zich als toreadors ging gedragen. Het was een vermakelijk gezicht. Er was zelfs een man die zijn broek kwijtraakte, lachen dus. Het was destijds meer een komisch gebeuren dan een echt stierengevecht.De arena vinden we niet zo gauw, we belanden op het centrale plein, Plaza de Castillo dat er nu wat verlaten uitziet, alle terrassen zijn verregend en weinig mensen te zien. Op zoek naar de toeristen info, gevonden, maar al dicht. We lopen kris kras door de stad en zijn even de weg kwijt terug naar het park la Taconera, dan doorkruisen een wat armere wijk en uiteindelijk is daar weer het park en zijn we weer snel bij de camper. Het was weer en flinke wandeling!!!

Gereden 137 km

Vrijdag 22 september

Hoera, de zon schijnt en opnieuw richting het centrum. Via het park en de Calle Mayor belanden we bij de toeristen info voor een stads plattegrond. Er staat een mooi stadhuis en op het plein zijn vele terrasjes. Richting de Plaza de Torres lopen we door een aantal mooie straten waar langs veel schitterende huizen staan, velen met miradors. De huizen zijn impossant, het moet een rijke stad zijn geweest. Overal zijn winkels die verwijzen naar de pelgrimsroute, de Camino, zelfs in het plaveisel zijn herkennings punten. Hier in Pamplona wordt op 7 juli St. Fermin, nog jaarlijks het grote stierenvechters feest gehouden met het rennen door de straten voor de stieren uit. Ook zijn er dan beroemde toreadors die vechten met de stieren. Er zijn ook veel souvenirs winkels waar je de rode baretten en shawltjes kunt aanschaffen, en allerlei prullaria rondom het stierenvechten. Vandaag, morgen en overmorgen is er ook een festival St. Fermin, de heilige van de stad. Elke wijk heeft zijn eigen broederschap die dat organiseert. Dan lopen er grote poppen door de straten met muziek en vuurwerk en de bewoners dansen er omheen. We hebben ze niet gezien, maar er zijn wel veel mensen in de stad die voor dit evenement komen. We gaan naar het Plaza de Torres en krijgen een app waarop uitleg wordt gegeven van de arena. Met als eerste een video van de gevechten van vroeger en nu, we volgen dan de route die je van alles laat zien, de arena, de stallen, de kostuums en de kapel waar de toreadors nog konden bidden eer ze de arena betraden. Rondom de arena is veel veranderd, het terrein is nu een grote parkeerplaats geworden. Het was leuk om te zien en vooral de arena was herkenbaar. Dan op voor een drankje en hapje, in een leuke bar. De volgende bar wordt El Gaucho, dat adres gekregen van Thole, geen verkeerde tip!! Het was er erg druk en zoals bijna overal zijn er alleen sta tafels, meestal op straat. Je gaat dan zelf binnen je hapje, pinxtos, tapas of iets lekkers uitzoeken en je wijntje halen. Smaakte allemaal heerlijk.

Zaterdag 23 september

Daar gaan we weer, we verlaten Pamplona met de bedoeling door de Pyreneen omhoog te rijden naar St. Jean-Pied-de-Port, een pleisterplaats voor de wandelaars van de camino. Eventueel eerst langs Roncesvalles, een bedevaartplaats op de weg naar Santiago de la Compostela. Het is vooral bekend om de slag tussen de Basken en Karel de Grote in 778, waar ridder Roland met zijn manschappen strijd leverde. Maar helaas nadat we 3x de rondweg om Pamplona hadden gereden, vonden we nog steeds niet de afslag naar de N 135. Dan maar de autoweg A15 richting Frankrijk genomen. Dat was geen verkeerde keuze wat een prachtige weg, schitterend landschap en veel tunnels. Dan voor San Sebastian de weg naar de grens, en zo zijn we als snel in Capbreton, ons doel voor vandaag.We zijn er bijtijds, ook nu is het nog steeds druk maar we vinden een leuke plek tegen het duin, binnen mum van tijd is de CP weer vol.

Gereden 162 km

Zondag 24 september

Het is gezellig druk op de CP, veel Spanjaarden en Franse camperaars die voor het weekend hierheen komen. Het parkeerterrein naast de CP staat vol met busjes van vnl surfers en we zien er ook veel met hun bord voorbij lopen. Het is een bekende lokatie voor de surfers en wij lopen naar het strand om ze bezig te zien. Er waren er niet veel meer, de juiste golven waren er niet. Op het strand was het wel druk, maar het is een groot strand, dus ruimte genoeg. Achter de camper kunnen we de stoelen in het zand zetten en genieten van de zon, het is nog steeds heerlijk, zo'n 26-28graden. Buiten kunnen koken, het is al jaren een van onze favorite plekken in Frankrijk.

Maandag 25 september

De bakker komt voorbij met zijn verse brood en croissants, de surfers gaan weer richting het strand en de zon schijnt opnieuw. Dan gaan we op de fiets, eerst naar de haven, altijd leuk om naar de vismarkt te gaan en oesters te kopen. We wandelen rond de haven en bewonderen de prestaties van de surfers die hier in het water liggen, er zijn flinke golven. Veel zeilboten verlaten de haven, het lijkt ons heerlijk om met dit prachtige weer te zeilen, er is een lekker windje. We pakken een terrasje en fietsen dan weer richting het dorp. Daar gaan we voor de mosselen op het leuke plein, ook hier is het weer druk. Het is verwonderlijk dat het nu, eind september nog zo druk is in Capbreton. Terug richting de CP en een herhaling van gisteren, voetjes in het zand en lekker in de zon.