5 april

Nog een dag op La Finca, deze CP is niet echt ons ding. Al die campers zo dicht op elkaar en dan staan er mensen tussen die hier maanden verblijven. In de loop van de dag komen er heel wat Spanjaarden om hier het Paasweekend door te brengen. Dat brengt wat leven in de brouwerij, spelende kinderen en schreeuwende mamma's. Verder veel Duitsers, wat Fransen en een enkele Nederlander.

De wind is nog steeds fris, Tussen de middag gaan we lopen naar de Spar, de enige supermarkt hier. We kregen een tip van een duitse buurman om een scheutje reinigingsmiddel met dennengeur van de Spar aan de WC toe te voegen voor een lekkere geur. En ja, het werkt!!!

Het is een gek vakantiedorp, heel veel flats die allemaal leeg staan. Hier en daar is er een bewoond. Het strand is prachtig en we zien wat vliegeraars. Dan gaan we bij restaurant Meli (aanbevolen) een hapje eten. Een modern restaurant met een leuk menu. Leuke spaanse gerechten en vooral heel veel vlees, kunnen we weer dagen op teren.

6 april

We gaan weer verder, eerst even LPG en diesel tanken in Gandia, Rob heeft een camperplek gevonden in Pego, vlakbij Oliva, een leuke beschrijving, maar helaas, daar aangekomen schrikken we ervan. Het is een saai, on-spaans dorp, met veel industrie. We zien een vijftal campers staan langs de stoep geparkeerd. Snel vertrekken we weer en zeggen tegen elkaar dat we wel naar Murcia kunnen rijden om nog iets van de Semana Santa mee te maken. Via de tolvrije AP7 gaat dat snel en rijden we langs Benidorm, altijd bijzonder om te zien, het doet denken aan Manhatten, al die hoge flats. Langs Alicante richting Elche waar we ooit een Palmzondag hebben meegemaakt. Die was heel bijzonder omdat men mooie kunstwerkjes, gemaakt van palmbladeren mee droegen. Het is de palmenstad van Spanje. Nu door naar Murcia waar een nieuwe camperplek is, dichtbij het centrum met alle voorzieningen. Het is een heel gek terrein, we verwachten een volle plek maar er staan slechts enkele campers op een kaal terrein. Er is een groot gebouw bij waar de WC en douche zijn, Het hele terrein is omsingeld met een hekwerken wat jonge boompjes. Elektra en water en ook wordt er een autowasplek voor campers ingericht. De ontvangst is heel vriendelijk en we krijgen uitleg over de route naar het centrum. Ook schijnt er vlakbij een groot winkelcentrum te zijn.

 

Gereden 223 km

7 april

Goede Vrijdag, de belangrijkste dag voor de processies in Spanje. In Murcia begint het om 8 uur s'morgens en duurt tot een uur of 2. We fietsen naar de stad die slechts op 4 km van de CP ligt, een prima route evenwijdig aan de snelweg,maar zonder autoverkeer. Bij Murcia fietsen we langs de plantsoenen en de rivier en horen dan al de muziek van de Semana Santa. We parkeren de fietsen en lopen richting de kathedraal. Het is daar al stampvol op het plein, langs de route staan tribunes en stoelen opgesteld. Vlak daarachter is een leuk terras waar we ook de processie kunnen volgen en koffie kunnen drinken. Het is de belangrijkste processie van Murcia, van de Cofradia de nuestro Padre Jesus Nazareno, de belangrijkste broederschap. Er lopen zo'n 4 à 5000 mensen in paarse tunieken. Er worden 9 Pasos gedragen (draagaltaren met bijbelse voorstellingen over het leven en sterven van Christus) , afgewisseld met heel veel muziek die de prachtige gedragen muziek van de Semana Santa spelen. Alle straten in het oude centrum staan vol met toeschouwers die klappen als er moeilijke manoeuvres worden verricht om die palos de smalle straatjes door te voeren. Het is een boeiend schouwspel. Dan krijgen we wel zin in een drankje en een hapje in een van de vele tapastentjes. Het kostte nogal wat moeite om er een te vinden in de wir-war van straatjes, maar het is gelukt. En klein pleintje, wat tafeltjes en een leuke tapaskaart. We krijgen een briefje waarop we moeten noteren wat we willen eten.We bestellen wat tapas en zien dat de grote menigte van het plein voor de kathedraal onze richting uit komt. We waren net op tijd, de rpocessie is afgelopen en men staat in de rij voor een tafeltje en binnen is er een opstopping!!!,de mensen staan tegen elkaar gedrukt om een hapje te bemachtigen. Dan lopen we nog een stukje door de stad waar veel leuke pleintjes zijn, terug naar de fietsen en richting CP. Het was een mooie dag, ongeveer 25 graden en geen harde wind meer.

Aan het eind van de middag gaan we de camper wassen op de toekomstige wasplek, dat was hard nodig, zand en zoute aanslag van de zee wind. We zijn er wel een uurtje of wat mee bezig. Inmiddels ook kennis gemaakt met de nederlandse buren, die voor het eerst camperen. Het zijn leuke mensen die uit Utrecht komen. De man kent de hele horeca uit de stad, heeft zelf ook een cafe gehad op Achter Clarenburg.

Morgen gaan we weer verder, er is de komende week nog veel activiteit in Murcia, het festival van de boeren, bando de la Huerta, met allerlei agrarische producten. Men loopt dan verkleed als een boer of boerin. Daarna is het festival van l'entierro de la sardina, ofwel de begrafenis van de sardine. Ooit hebben we dat hier meegemaakt.

8 april

We rijden naar Mazarron Puerto langs een voor ons bekende weg. Het laatste stuk daarheen gaat door een dor en droog landschap waar je goed kunt waarnemen hoeveel behoefte Spanje heeft aan regen. Voorheen stonden overal langs de weg grote hoeveelheden bloemen, nu alleen dorre planten.

Allereerst weer even wat boodschappen doen, ja, bij de Lidl!!! Daarachter is een groot terrein waar je eventueel ook met de camper kunt staan, een straten plan met kale stukken grond, waar niemand stond. Erg onaantrekkelijk. Rob had nog een plek gevonden een stukje buiten het stadje op een evenementen terrein. Als er kermis of circus is kun je er niet staan, maar nu een geweldige plek. We kijken uit op een baai met een groot strand waar langs enkele oude hutjes staan. Al gauw een plek gevonden met mooi uitzicht op de baai. Er zijn geen voorzieningen en er staan een 20-tal campers, vnl Spanjaarden. We lopen richting de haven en schrikken ons rot, wat een drukte. In het verlengde van de boulevard is een wandelpromenade langs de jachthaven gekomen die nu vol staat met kramen, vol met de gebruikelijke braderie troep. Vooral voor kinderen heel aantrekkelijk. We zoeken een terras op en bestellen wat. Toen we na een half uur nog geen drankje hadden gekregen zijn we maar weer vertrokken en nemen bij de camper ons drankje.

 

Gereden 80

9 april (1e Paasdag)

Vandaag is er markt in Mazarron Puerto. Jo stuurde een app'je dat ze hierheen komen, Ze staan nu in l'Azohia en het is wel een stukje fietsen naar Mazarron . Als ze gearriveerd zijn, gaan we gezamelijk op de fiets naar de markt. De afstand is niet groot, maar ons kent ons, als we op de markt zijn kopen we altijd teveel en dan zijn de fietstassen heel makkelijk. Het is gezellig druk en we gaan eerst maar even een gegrilde kip reserveren voor later. Opnieuw veel kramen met textiel, maar gelukkig ook veel fruit en groente, daar gingen we voor. Verse kruiden, mandarijnen, groente, we merken dat ook in Spanje alles duurder is geworden. De mandarijnen die hier in de streek volop groeien zijn zelfs duurder dan in Nederland. Nog even de kip ophalen, dat reserveren was een goed idee, want er staat inmiddels een lange rij voor de kraam. Dan op de fiets naar een bekend terras aan de haven waar we eerdere jaren altijd, na de markt, een hapje en een drankje namen. Gelukkig genoeg plaats en de boquerones en calamaris smaakten goed. Terug naar de Cp en lekker in de zon genieten van ons uitzicht op de baai. We zien dat er al veel Spaanse campers vertrekken. Hier is geen 2e Paasdag.

10 april

We gaan weer verder, nu eerst even kijken bij de geitenwei waar we in 2010 voor het eerst kwamen.Bij het dorpje Ca┼łada de Gallego kunnen we bij het BP station servicen. We rijden door het dorp waar niets is veranderd en al snel zien we het weggetje naar de geitenwei,hoezo geiten wei, geen geit te zien.. Het is jaren niet mogelijk geweest hier te staan, de weg was geblokkeerd, maar nu is het weer open en er staan een aantal campers op deze prachtige plek. We parkeren even en al snel volgen ook Jo en Nick, en gaan we een plek zoeken. Dat kost geen moeite, veel plaats. Ook het oude vervallen boerderijtje staat er nog, iets meer vervallen, maar heel schilderachtig. Later op de dag gaan we met Jo en Nick samen eten, Jo had zalm en asperges bij de Lidl gekocht en met een salade en lekkere saus, maken we er een leuke hap van met elkaar.

We hebben gelezen dat bij het prachtige palmen strand van Perchelles nu een betaalde camperplek is gekomen. Rob is er heen gelopen en kwam geschrokken terug. Op de parkeerplaats van het mooie strand mocht je voorheen alleen parkeren en niet overnachten. Nu is het een betaalde plek geworden waar honderden campers staan.

 

Gereden 19 km

11 april

Vandaag maar weer eens poetsen, is wel nodig. In de camper ligt veel stof , bedden luchten en sanitair(!!) schoonmaken.

Jo heeft gelezen dat je op de CP bij Perchelles kunt douchen. Het is een kwartiertje lopen en zowaar, 3 wc's en 2 douches. Helaas nog op slot. Het staat behoorlijk vol met campers op het voormalige parkeerterrein maar gelukkig is het strand nog het strand met al die mooie palmen.We vragen aan de beheerder of de douches open mogen, en ja hoor, hij komt met 2 sleutels. Het is een klein simpel hokje met een betaalautomaat. 1 minuut voor € 0,50 ct en 2 minuten voor € 1.00.

Je kunt tussendoor wel even stoppen want haren en lichaam wassen in 2 minuten is wel kort. Het is gelukt en ook gaat de food truck open en kunnen we iets drinken.

De barman is gekleed in een prachtig kostuum en als ik vraag wat het is verteld hij dat vandaag het grote oogstfeest is in Murcia. Hij draagt nu het boerenkostuum en ook de vrouwen lopen dan in klederdracht vanwege het feest. Er zijn vele kramen met eten en drinken en veel muziek. Ook is er vanavond muziek bij de CP. Opnieuw legt hij uit dat dit een speciale feestweek is in Murcia, het oogstfeest en later in de week de begrafenis van de sardien. We hadden er al wat van gezien in de stad en een aantal jaar geleden hebben we de begrafenis meegemaakt. Grote groepen mensen liepen toen verkleed door de stad met opgeblazen manshoge sardines en vooraf gegaan door muziek, een beetje caribisch carnaval. Een vrolijke bedoening.

Wij zijn weer schoon en lopen terug, een mooie wandeling langs de kust.

Inmiddels zien we dat er heel wat campers zijn vertrokken.

Het weer is heerlijk, tegen de middag een beetje wind uit zee en verder zon. We houden het hier wel een paar dagen uit.