31 augustus

 

We besluiten vandaag naar La Coruña te rijden. Het weer is goed en vaak schijnt de zon, heerlijk. Allereerst rijden we naar Ortigueira waar ook een camperplaats is met een servicepunt. Die hebben we snel gevonden en de WC leeg en het water vol zodat we er weer even tegen kunnen. We rijden een prachtige weg richting Ferrol, die vaak door eucalyptus bossen gaat en steeds weer langs en over de Rias. Door kleine dorpjes waar we ook nu weer veel horreos, de voormalige graanopslagen, zien. Het laatste stuk naar Coruña is een autoweg, dan rijden we de stad door naar de parking bij het aquarium waar je met de camper mag staan en overnachten. Het is een drukke stad en ziet er wel aantrekkelijk uit met veel mooie winkelstraten. De navigatie werkt goed en we komen bij de P aan, waar nog net een plekje is, het is er druk, hier staan ook personenauto's. We drinken wat en lopen naar de Torre van Hercules, de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld. De Romeinen hadden er al een vuurbaken en in de 18e eeuw is hij herbouwd. Hij is prominent aanwezig op een grote heuvel. We lopen erheen, een flinke wandeling over de steile wandelpaden en hebben niet de moed de toren te beklimmen. Het uitzicht is ook vanaf hier al mooi. Dan weer terug naar de camper waar we lunchen en buiten kunnen zitten. Dit is tot nu toe de mooiste dag wat het weer betreft. Rond een uur of 4 lopen we naar het Aquarium dat hier vlakbij is. Er zijn 3 grote zalen met verschillende onderwerpen en een buitenbassin. In de eerste zaal zijn de bassins met een grote verscheidenheid aan vissen, er zwemmen zelfs haaien in!!. Dan, in de andere zalen krijg je informatie over de vissen en zeedieren in de verschillende oceanen, de voortplanting, planten en koralen. Er was ook een presentatie van creatieve maaksels van plastic afval uit de zee. Allemaal interessant om te zien, helaas de informatie is alleen in het Spaans, maar we begrijpen het meeste wel. Op een gegeven ogenblik werd er omgeroepen dat de zeehonden in de buitenbassins gevoerd zouden worden, dat was een leuk gezicht. We lopen terug naar de uitgang en door gangen waar word gesuggereerd dat het de onderzeeër Nautilus van kapitein Nemo zou zijn. Terug naar de P waar we de camper verzetten naar een mooie plek met een schitterend uitzicht en daar genieten we van de zon en hopen op een mooie zonsondergang, maar helaas. Langs de horizon verscheen een wolkenband en niets te zien van de zonsondergang.

 

Gereden 115 km

1 september (zondag)

 

Vanaf Coruña nemen we de N 550 die door een prachtig landschap gaat. Nu wel weer wat flinke heuvels en geen Ria's die ver het land ingaan. Via de rondweg om Santiago komen we in Milladoiro waar een goede CP is. Er is service en de bus naar Santiago is op loopafstand. Het is een flinke stuk naar beneden lopen, maar daar is de bushalte naar Santiago in de hoofdstraat. Nu, op zondag gaat de bus minder vaak, op werkdagen om het kwartier maar nu om het uur. We zijn er veel te vroeg en na 45 minuten wachten komt echt de bus en zijn we snel bij het station. Vandaar lopen we omhoog naar het historisch centrum waar ook een toeristen info is. Daar krijgen we goede informatie over o.m. de bussen naar Milladoiro en een plattegrond van de stad. We wandelen door het centrum naar de kathedraal. Het is minder druk dan de vorige keer dat we hier waren, het plein wordt bevolkt door de pelgrims die soms languit op het plaveisel liggen. Dan de kathedraal in en echt jammer, het prachtige altaar staat helemaal in de steigers, hier en daar zie je er nog een stukje van. Er zijn vandaag wel veel bezoekers die de graftombe van de heilige Jacobus bezoeken. We lopen er een rondje en gaan weer naar buiten en lopen opnieuw door het oude centrum, dat vinden we heel mooi. Vandaag is er flink wat wind, de zon schijnt en het is niet erg warm, plm. 18 graden. Op een pleintje is een leuk terras waar we wat eten en lopen daarna naar de Rua de Rosa waar de bushalte is. Prima tip van de mevrouw van het toeristenbureau!!! Niet opnieuw zo'n grote wandeling naar het busstation, waarbij je steeds moet klimmen. Onze benen protesteren!!!! Dan in Milladoiro lopen we terug naar de CP, opnieuw klimmen. Maar in de camper kunnen we relaxen, helaas is het te fris om buiten te zitten. We hebben gezien dat het de komende tijd goed weer blijft en dat doet ons goed. Morgen weer verder richting Finesterre, naar de kust die ook wel Costa da Morte, de kust van de dood, vanwege de vele schipbreuken die hier zijn geweest.

 

Gereden 74 km

2 september

 

Eerst even servicen in Milladoira en dan de weg richting Noia, een prima stuk autoweg die later overgaat in een goede 2-baansweg. Dan bij Noia de afslag richting Muros en we zien weer de Ria, Wat is dat toch prachtig steeds weer die vergezichten op de Ria. We rijden door verschillende dorpen die hier redelijk welvarend zijn. Veel van de huizen hebben nog de horreos, maar wat ons opvalt is dat er weinig bloemen bij de huizen staan, wel overal hortensias die nu wel uitgebloeid zijn. Ook zijn de supermarkten hier dun gezaaid, je ziet eigenlijk geen winkels, maar de cafetarias zitten wel vol. We rijden Muros in, nu een druk en toeristisch stadje, ziet er allemaal heel gezellig uit. Op de oude foto's uit 1988, die we bij ons hebben zie je dat wij met ons VW busje aan de haven hebben gestaan. Daar zagen we nu niets van terug. Op de terugweg willen we gaan kijken of we in Muros kunnen staan, er is geen CP. Door richting Finisterre, steeds zien we prachtige stranden die bijna allemaal leeg zijn. Kunnen we ons wel voorstellen, hoewel het mooi weer is vandaag waait er een heel harde wind, dan ga je niet aan het strand zitten, je wordt gezandstraalt!!! In Finisterre vinden we al gauw de CP, we worden bijzonder vriendelijk ontvangen door de beheerder die direct veel informatie geeft over het dorp. Morgen is er markt aan de haven, je kunt met een treintje naar de Cabo Finisterre en hij geeft leuke adressen om te eten. We installeren ons, trotseren de wind en lopen naar de haven door het oude dorp. Er is een gezellig plein met rondom terrassen en veel visrestaurants. De haven is redelijk groot en er liggen zowel vissersboten als plezier vaartuigen. Dan zoeken we het restaurant Sopor, dat ons was aanbevolen door Santo, de beheerder van de CP. Nemen hier een dagmenu met een leuke keuze, wijntje erbij, voorgerecht, hoofdgerecht,nagerecht, brood en koffie. Meer dan genoeg en erg lekker. Dan afrekenen, dat is even schrikken, totaal € 20,00!!!!!. Inmiddels is het wat minder gaan waaien en kunnen we lekker bij de camper uitbuiken in de zon. Op de foto's die we bij ons hebben (uit 1988) zien we dat we hier gestaan hebben aan een strand vlakbij. We nemen die foto's mee naar de beheerder en die wordt heel enthousiast. Hij kent de plek nog uit zijn jeugd, heeft daar vlakbij met zijn ouders gewoond en zegt dat er niet veel is veranderd en verteld dat het goed op de fiets is te bereiken. Dat gaan we morgen doen en misschien kunnen we daar opnieuw foto's maken!!

 

Gereden 110 km

3 september

 

Een prachtige zonsopkomst, een heerlijke dag in het vooruitzicht. We gaan naar de markt in het dorp en gaan eerst op zoek naar het toeristenbureau. Dat is overdag gesloten en is pas s' avonds na 8 uur open. Wel gek, er zijn hier zoveel pelgrims dat we verwachten er informatie te vinden. Dan naar de markt, er zijn een paar kledingkramen die niet echt leuke spullen hadden. Er is zegge en schrijven één kraampje met fruit en groenten, niet de Spaanse markt die we verwachten. Dan maar wat churro's gekocht en op een terras er koffie bij gedronken. Dan gaan we naar de Familia, een redelijke supermarkt waar we wat voorraad aanvullen. Deze is goed gesorteerd. Terug bij de camper steken we de BBQ aan, de eerste keer tijdens deze reis en maken wat heerlijke sate's. Langs de CP loopt een muur waar een wandelpad is, hier zien we veel mensen die de Camino lopen en horen verschillende talen spreken. Waarschijnlijk lopen ze vanaf hier nog naar de vuurtoren bij Cabo de Finisterra, het meest westelijke punt van Spanje. Vanochtend in het dorp zagen we er ook veel, ze doen dan wat boodschappen of zitten te ontbijten in de herbergen die er speciaal voor de pelgrims zijn. We hebben echt bewondering voor deze mensen, jong en oud, die met een zware rugzak een lange route lopen. Aan het eind van de middag fietsen we langs het grote strand hier, op zoek naar de plek waar we in 1988 hebben gestaan. Er loopt een mooi pad achter langs het strand en soms een stuk door het dennenbos. Uiteindelijk komen we aan het eind van dit gigantische strand en zien dan de resten van het stenen gebouwtje dat ook op onze foto's voorkomt. Het is inmiddels een ruïne, maar duidelijk op de plaats van de foto. We nemen opnieuw wat foto's. Er is heel veel veranderd, maar ja dat is normaal na 31 jaar. Het simpele strandtentje is weg en er zijn een aantal restaurants en veel erg mooie huizen. Vanwege het mooie weer vandaag is het druk op het strand. We fietsen weer terug en genieten opnieuw van het uitzicht op de zee.

 

4 september

 

Vandaag een “kuis”dag, eerst lekker de douche gebruiken en dan alles een beetje schoonmaken. Met de harde wind van de afgelopen dagen zit het stof overal. Het zal wel niet veel zin hebben want vandaag waait het weer zo hard, maar de zon schijnt!

Aan het eind van de middag lopen we weer eens naar de haven. In de grote vishal wordt nu een veiling van de vers gevangen vis gehouden en je kunt het schouwspel van het bieden volgen op een galerij boven in het gebouw. Wij vinden het leuk om te zien hoeveel verschillende soorten er worden aangeboden en genieten van het geroep van de veilingmeester, het is net of er versneld een bandje wordt afgedraaid. Mannen en vrouwen nemen deel om voor hun vis de juiste prijs te bieden.

Het is rustig in het dorp en we lopen een rondje om de haven. Aan het eind staan de resten van een oud kasteel van San Carlos, stelt niet veel voor maar je moet er wel entree voor betalen. Dat doen we dus niet voor een verzameling oude stenen. Morgen gaan we weer verder en hopen in Muros een plekje te vinden, dat moet een leuk dorp zijn.