23 mei maandag

 

Opruimen en vertrekken uit St. Remy. Het is niet meer zo warm en het is licht bewolkt. Eerst richting Cavaillon, de stad van de bekende meloenen. Dan richting Carpentras waar we wat boodschappen kunnen doen. We hebben gemerkt dat bij verschillende supermarkten er slagbomen bij de entree van de parkeerplaatsen staan zodat wij er niet op kunnen.

Bij de Lidl in Carpentras ging het wel en we zijn weer voorzien van het eea.

Dan proberen we Carpentras uit te komen om richting Vaison te gaan. Het gaat weer eens fout en we belanden in een woonwijk met smalle straatjes, stress!!!!

Uiteindelijk via een omweg komen we op de goede weg de D538, die we al vaker hebben gereden. We passeren Malaucene, waar we vorig jaar hebben gebivakeerd en zijn dan snel in Vaison op de bekende CP. Het is er nu om plm. 13.00 uur al redelijk vol, maar we boffen en zien een plekje met zowaar veel schaduw. Gauw geparkeerd en de stoelen naar buiten. Eerst een biertje en daarna een hapje eten gemaakt.

We zien dat er nog heel veel campers het terrein oprijden, maar vergeefs, het is vol!!!

 

Gereden 81 km

24 mei dinsdag

 

Al vroeg zien we de camperaars gewapend met boodschappentassen richting de markt lopen. Wij volgen al snel. Het is een gezellige drukte op de markt, je hoort verschillende talen om je heen. De gebruikelijke waren zijn te koop en het verwonderd ons dat met name de groente en fruit ook hier behoorlijk aan de prijs zijn. Het zijn heel veel kramen met kleding. We kopen brood en mooie tomaten en zien bij een kraam een leuke stof waar we de kussens op de keukenstoelen mee kunnen gaan bekleden. Dan een kopje koffie op het terras om nog even de marktgangers te bekijken, het blijft een leuke markt en verveelt ons niet.

Even bij het toeristen bureau langs om informatie te halen over de romeinse opgravingen die hier zijn, we zijn er vaak langs gelopen maar nog nooit de moeite genomen om een kaartje te kopen en er binnen te gaan.

Terug bij de camper een hapje eten gemaakt en genieten van ons plekje in de schaduw, het is weer behoorlijk warm vandaag. Tegenover ons staat een Belgische camper en de man loopt de hele dag uit volle borst te zingen, van opera arias tot Franse chansons en zelfs Mi Mexico komt voorbij.

25 mei woensdag

 

Vandaag is ons plan de opgravingen en de oude kathedraal te gaan bekijken. We boffen, het is bewolkt en niet meer zo warm. Eerst toegangskaartjes gehaald en we beginnen in de antieke wijk Puymin, het is een echt voorbeeld van een stad uit de oudheid. Geplaveide straten waar winkeltjes waren, de watertoren die is omringd met zuilen en de restanten van voormalige luxieuze huizen. Dan door naar het museum met een grote verzameling marmeren beelden, waaronde de beelden van het keizerlijke echtpaat Hadriaan en Sabine. Het geheel geeft je een idee van het dagelijks leven destijds, de gebruiksarikelen, sieraden en grafmeubilair. Ook liggen er verschillende restanten van vloermozaïeken, waaronder een erg mooie van de Villa du Paon.

Dan lopen we omhoog naar het theater waar zo'n 6000 toeschouwers konden plaatsnemen. Ook nu vinden er nog veel voorstellingen plaats waaronder het bekende dansfestival “Vaison Danses”. Men is nu bezig podia aan te leggen voor de komende muziek en theater voorstellingen.

Dan naar de ander kant waar de antieke wijk Villase ligt. Opnieuw een stratenplan met verschillende restanten van winkels en huizen. Vanaf de eerste eeuw voor Christus is dit boerendorpje veranderd in een echte Gallo-Romeinse stad.

Even genoeg oude stenen gezien en we verlaten de oudheid en lopen naar de kathedraal “Notre Dame de Nazareth”, het belangrijkste monumet van de middeleeuwse en christelijke stad. Zij is gebouwd in de 11e eeuw en verbouwd in de opvolgende eeuw. Het bijzondere van deze kerk is dat bij de bouw antieke overblijfselen zijn verwerkt. Het is een prachtig voorbeeld van de Provencaalse Romaanse kunst, er is speciale aandacht voor een 8-hoekige koepel waarin een weergave is van de 4 evangelisten: de engel van Mattheus, het rund van Lucas, de arend van Johannes en de leeuw van Markus. Er is een kloostertuin met door bogen opengewerkte galerijen gedragen door zuilen en kapitelen . Er is een marmeren sarcofaag uit de 4e eeuw met daarop de 12 apostelen en een kruis met 2 kanten, Christus en de Maagd. Maar het grootste raadsel is wel een gravure met een hoofd, voorzien van hoorns en nymfen in het midden van een deurlatei, Byzantijns gezicht van Christus?

Op naar de Romeinse brug, die ondanks de overstromingen van de Ouvèze, nog steeds de verbinding vormt tussen het stadscentrum en het hoger gelegen deel van de stad. Hij werd gebouwd aan het einde van de 1ste eeuw voor onze jaartelling. Deze brug bestaat uit één boog van 17 m lang en 9 m breed, wat hem de breedste brug uit het Romeinse Gallië maakt. In de 15e eeuw werd hij gebruikt als waakpost, het was een verplichte doorgang die als tolweg diende. Inmiddels is het sinds 1840 een historisch monument en een van de zeldzame antieke bruggen die nog wordt gebruikt.

 

Vlakbij de brug gaan we onze dorst lessen en eten een hapje in die bistro.

Het was een goed bestede dag waarin we veel mooie oudheden hebben kunnen bewonderen en we er alleen vermoeide benen aan overhielden en natuurlijk heel veel foto's.

26 mei Hemelvaartdag

 

Voor de Vaison verlaten gan we even langs de Hyper U voor wat aanvulling. Dan richting Visan waarbij we weer door het prachtige Provencaalse landschap rijden. Overal staan wijnstruiken en de wijnboeren zijn niet te tellen. Men bied aan dat je overal wijn kunt kopen en proeven. Wij gaan naar het Domeine Lauribert, een producent van Cote du Rhône wijnen waar we al vaker op de camperplaats bij het wijnhuis hebben gestaan, dat omringt wordt door lavendel velden die jammer genoeg nu nog niet bloeien. Het is een prima plek, water, WC, elektra en rond 5 uur de wijnproeverij. Er waait een stevige wind en we proberen uit de wind te gaan zitten om de mooie natuur rondom ons te kunnen bewonderen. Hier is niks veranderd, monsieur Robert, de wat oudere licht dove eigenaar, heet weer ons harte welkom.

We kunnen van alles proeven en we zijn niet de enigen, bijna alle camperaars die hier staan gaan voor de bijl. Er staan dit jaar meer campers dan in vorige jaren vooral veel Duitsers. Mr. Robert legt ons uit waar de naam Lauribert vandaan komt. Het is een samentrekking van Laurent (de zoon) Marie (zijn vrouw) en zijn naam Robert. We kopen weer het een en ander en hebben bijna geen opberg ruimte meer voor al die wijnen.

 

Gereden 23 km

27 mei vrijdag

 

Gisteren hebben we genoten van een fles heerlijke witte wijn en we denken erover om nog maar een doosje te gaan halen vanmiddag!!! Verder is het een rommeldagje, wat opruimen, wat wassen en lekker genieten van ons prachtige uitzicht. Een lekker boek erbij en de dag vliegt om. Er waait nog steeds een stevige wind, de mistral en we worden er moe van. Gelukkig schijn te zon volop.

28 mei zaterdag

 

Vandaag mijn verjaardag en er was weer een leuk pakket van Mascha. Een spannende scandinavische thriller, een lieve kaart en een prachtige slinger. De hele dag waren er telefoontjes en berichtjes, zelfs uit Griekenland.

We verlaten Visan, het is altijd heerlijk op deze plek te zijn. Dan eerst naar Valreas om weer eens boodschappen te doen. Daarna rijden we een prachtige route , bij Gringan gaan we via de D 9 de heuvels in. Bij Alreyac is zelfs een col waar je via haarspeldbochten aankomt. Dan La Begude-de Mazenac, een wat meer toeristisch dorp, waar we veel wandelaars zien lopen. De wijngaarden zijn even verdwenen en we zien veel kleine dorpjes tegen de heuvels liggen. Al snel arriveren we in Puy-St.Martin op onze bestemming. Er is een goeie camperplaats midden in het dorpje, het was een voormalige kleine camping, voldoende service en water. Ook hier proberen we wat beschutting te vinden tegen de harde wind. S' Middags gaan we het dorpje verkennen, behalve een wat chiquer restaurant tegen de CP is er ook een pizzeria.

Er staat een oude kerk waar vandaag een trouwerij is, men trouwt in Frankrijk vaak op zaterdag. De stoet vertrekt met luid getoeter. Helaas kunnen we de kerk niet in, het is een intrigerend gebouw met een vreemde toren. Verder is er in het dorp weinig te zien, een jeu de boulebaan, een parkje en een bakkertje. We zien op de hoeken van de straten blauwe emaile borden met verschillende aanduidingen, dat blijkt een verwijzing te zijn naar een wandeling door het dorp, sur les Pas dÁdéle. Een bekende celliste, Adéle Clement (1884 – 1958) heeft hier lange tijd gewoond en heeft vele concerten gegeven in een door haar opgerichte zaal en 1x per jaar op 15 augustus in de kerk.

Terug op de CP gaat het langzaam vollopen met campers,vnl franse. Vanavond gaan we voor de pizza en dat is een goed besluit. Heerlijke pizza's, lekkere wijn en een lekker toetje. Ze hebben een leuke formule, een halve pizza, gemengde groene sla en een nagerecht, heerlijk. Het is er behoorlijk druk, families en natuurlijk ook oma erbij!!!

We hebben kontakt gehad met Jo en Nick, zij vertrekken maandag ook richting Frankrijk en we houden elkaar op de hoogte van de te rijden routes, omhoog en omlaag. Hun doel is de Drome.

 

Gereden 52 km

29 mei zondag

 

Vandaag is het in Frankrijk moederdag. De CP loopt langzaam leeg en wij gaan op een andere plek staan. Gistermiddag was er geen zon meer op de oude plek en met de harde wind werd het fris. Nu hopen we beter te staan.

Morgen vertrekken we weer, op naar nieuwe ontdekkingen.