Dinsdag 22 augustus, woensdag 23 augustus

Vanochtend hebben we deel 1 gepubliceerd en starten nu met deel 2. Gisteravond was er op het terrein van de Cp een grote avondmarkt met veel leuke kraampjes. Vooral veel sieraden maar ook regionale producten, kleding, vrouwen die haarvlechten en zelfs tatoos!!. Rob koopt een stuk geiten kaas en er staat zowaar een kraam met heerlijke noga, ook dan gaan we voor de bijl. Het is er druk, veel jongelui. Heel leuk is een busje waar een bier- en wijntap aan de zijkant zit, die vind gretig aftrek. We staan nog op de CP in Labenne, Het is warm, maar met de vele bomen hier is er altijd wel een plek in de schaduw. Rob haalt de fietsen te voorschijn en we rijden richting het strand. Er zijn goede fietspaden, afgeschermd van de weg waar de auto's rijden. Het is behoorlijk druk want de fietspaden zijn ook voor de voetgangers. We komen aan bij het strand, er zijn daar goede parkeerterreinen voor de auto's en ook een deel speciaal voor de fietsen. Dan lopen we richting het strand en zien van bovenaf het gekrioel van de badgasten, maar wat wil je, het is nog steeds hoogseizoen hier. Dan naar een leuk terras en daar gaan we een lekker hapje eten, was erg goed, mosselen en chiporones voor Rob en grote gambas voor mij, alles vergezeld van een lekkere rose!!!

De middag gepaste rust bij de camper, een beetje lezen en naar mensen kijken die vlak voor ons servicen. Voor ons is het opvallend dat er nog veel kinderen zijn, we zijn dit niet gewend omdat we meestal in voor- en naseizoen reizen. De voorspelling is dat het morgen erg warm wordt, dus dan blijven we nog een dag hier vanwege de schaduw. Daarna richting Spanje. Het bleef nog erg lang warm, Om 23.30 uur was het nog 31 graden in de camper!!!

Woensdag 23 augustus

De voorspellingen kwamen uit, het werd bloedheet vandaag, gelukkig was er tegenover onze plek een stuk waar veel schaduw was van de kurkeiken. We hebben de stoelen er neer gezet en zo de dag doorgebracht, lwat gelezen en liters water gedronken en ons geregeld nat gemaakt. Wat een geluk dat de waterkraan op 5 meters afstand was. Het werd zelfs 40+. In de avond zijn we gaan opruimen om morgen verder te gaan.Donderdag 24 augustus

Gelukkig toch redelijk kunnen slapen,de ventilator deed het goed. Vanochtend rond 9 uur vertrokken richting Spanje. Daar ben je al snel en langs San Sebastian via de auroroute richting Bilbao, door naar Santander, lekker de airco aan want het is toch nog warm. Net daaronder richting Torrelavega hadden we een camperplaats ontdekt in Lierganes, het was weer even zoeken maar uiteindelijk daar gearriveerd. Helemaal niks, het is een toeristisch stadje, druk, druk, druk. Ook de parkeerplaats bij de CP stond vol, personenauto's, vrachtwagens en veel mensen. Dus besloten om weg te rijden richting Cobreces, een leuke CP waar we al eerder waren. Gebeld met Jo dat ons plan is gewijzigd. Langs Santillana del Mar, ook weer een toeristen trekker, dus wat file, waren we al snel in Cobreces. Jo en Nick kwamen gelijktijdig aan en we vonden al gauw een plek. De CP is luxer geworden, er zijn nu zelfs douches en WC's en zowaar wasmachines. De ontvangst is hartelijk en het weer prima, er staat zelfs een frisse wind. Langzaam loopt ook hier de CP weer vol, het zijn vooral veel Spaanse campers. Tijdens ons gebruikelijke drankje horen we de grote lanndbouw machines starten om de mais te oogsten, wat een herrie en veel stof in de lucht. Morgen wordt er hier regen verwacht, dus waarschijnlijk wil men de oogst droog binnen krijgen.

Gereden 306 km

Vrijdag 25 augustus

We vertrekken, inderdaad in de regen. Al snel zitten we voorbij Torrelavega op de A 67 die zuidwaarts gaat. We zien Nick en Jo voor ons rijden en we gaan ze achterna en rijden gezamenlijk zuidwaarts.Het is een prachtige weg, voor een deel tol en ook een groot deel een vrije auto weg. Het eerste stuk gaat door een bergachtig gebied met heel veel tunnels, rechts van de weg zien we de Picos de Europa. Ook een gebied waar wintersport is. Voorbij Aguilar de Campo zitten we hoog en rijden door de Meseta, een dor en kaal gebied. Daar is het zomers heel warm en s'winters heel koud. Het graan is hier al gemaaid en er staan nog wel velden met zonnebloemen te verdorren. Het schiet lekker op en rond lunch tijd arriveren we in Palencia. We gaan naar de Area de autocaravanas Suances, dat ligt bij een benzine station waar we goede herinneringen aan hebben. In 2017 stonden we ook in Palencia op een CP en hadden daar pech met de koelkast, die werkte niet meer op gas en op de CP was geen elektra. We reden toen naar het benzinestation Suances om te vragen waar we een monteur konden vinden om onze storing te verhelpen. De eigenaar van het benzinestation liet zien dat ze aan de overkant van de weg bezig waren om een CP aan te leggen en heeft ons uit de nood geholpen met een aansluiting voor elektra. De volgende ochtend gaf hij het adres van een camperbedrijf en daar waren we snel geholpen, de koelkast werkte weer. Dus nu staan we op de CP die hij heeft gerealiseerd, een van de beste van Spanje. Bij tanken gratis en er zijn vele voorzieningen, alleen voor de elektra en douches moet je iets betalen. Bij het tankstation is er een veelvoud van curiosa en rariteiten, oude auto's met gekke beelden en poppen als Spidermen en Elvis Presley. Je komt ogen tekort. In het station bevindt zich een kleine winkel en zelfs een hoekje met vers brood. Het is opnieuw heel warm, 35 tot 39 graden. De ventilator die we bij ons hebben staat constant te draaien en geeft enige verkoeling. Naast dit station is een bar met een groot buitenterras en daar gaan we tegen 8 uur een drankje doen en wat tapas eten, ook Jo en Nick zijn van de partij. We bestellen het eea met wat lekkere wijn erbij. Als de rekening komt zijn we verbaasd dat we zoveel lekkers kregen en slechts 20 € per stel kwijt waren, daar houden we van. Later koelt het af en wordt het aangenamer. Op dit moment zijn er grote feesten in Palencia ter ere van de patroonheilige San Antolin. Naast ons staat een oude camper met een artiesten stel die vertellen ons over deze feesten. Hij geeft ons een brochure waarin alle activiteiten vermeld staan. Het officiele deel begint op 2 september, de dag van San Antolin, maar nu, vooraf, een en al feest. Dat merken we, er is muziek die tot half drie s'nachts aanhoudt, het lijkt wel of we op PinkPop staan!!! Het wordt afgesloten met een klein vuurwerk en dan keert de rust weer.

Gereden 200 km

Zaterdag 26 augustus

Dat was heerlijk slapen nu het zoveel koeler is. Na de verhalen van de buurman besluiten we nog een dagje te blijven. Jo en Nick vertrekken richting Portugal. Wij gaan naar de kathedraal San Antolin van Palencia, het is een kleine wandeling vanaf de CP, door een parkje en over de bruggen over de historische rivier de Carrión. Na een kwartiertje staan we voor de kathedraal en gaan naar binnen. In een woord prachtig. Het is de derde grootste kathedraal van Spanje, na Toledo en Sevilla, meer dan 127 meter lengte. De bouw van de huidige kathedraal is gevestigd op oude kerken uit de12e en 13e eeuw, en werd voltooid tussen 1505 en 1516. Er zijn vele kapels waar de graven zijn van voormalige koningen en hoogwaardigheids bekleders en er is een grote crypte waar San Antolin ligt. Ook is er veel kunst te bewonderen o.m. van El Greco en Jan van Vlaanderen. De kathedraal staat bekend als de onontdekte schoonheid. Er worden voorbereidingen getroffen voor een huwelijkssluiting, een deel is afgesloten en alles is gedecoreerd met prachtige witte bloemen. Na bezichtiging gaan we via de leuke kleine straatjes naar de Plaza Mayor. Waar verschillende standjes met houten muziekinstrumenten staan. Ook lopen er orkestjes rond en wij vinden een tafeltje voor een drankje. Bij het drankje worden er gratis hapjes geserveerd. Het is leuk om de bevolking te bekijken, hier geen toeristen het is een echt Spaanse stad in de regio Castilië en Leon liggend op de hoogvlakte de Meseta. We lopen door de Calle Mayor waar veel winkels zijn en ja...... dan nog maar een terrasje voor een wijntje. Ook hier vergezeld van Tapas de Fiesta. Dan weer richting de CP waar vanmidddag een optreden is van een band, we gaan weer lekker zitten en genieten opnieuw van een wijntje en krijgen ook hier een hapje. Het is een echte coverband met bekende nummers van vnl amerikaanse songs.

Zondag 27augustus

We kopen nog een vers brood en gaan op weg naar de N 610, een heel erg rustige weg dwars door een agrarisch gebied. Het eerste deel is heel vlak en wat saai om te rijden. Er zijn nauwelijks dorpjes te zien en de zonnebloemen staan er verdord bij. Dit is de Meseta waar het zomers heel heet kan zijn en s'winters erg koud. Op de kale vlaktes zijn ook geen kuddes, we zien welgeteld een keer wat schapen. Het 2e deel vande weg wordt wat groener en bij Benaventa gaan we de A 52 op. Dit gebied is heuvelachtig en veel grote rotspartijen. Er is zelfs een stuk waar men wintersport beoefend. Overal langs de weg staan de palen die tijdens de sneeuwval de weg aanduiden. Bij Puebla de Sanabria is veel industrie, jaren geleden hebben we hier overnacht. Een stuk verder is men bezig met het viaduct op de snelweg en worden we omgeleid over de oude weg N525, heel veel kilometers eer we weer de A52 op konden. We zien aan de andere kant hele lange files, wij kunnen gelukkig langzaam door rijden en stonden niet stil zoals aan de overkant. Dan al snel aan de Portugese grens en op naar Chaves. De CP Guesthouse Chaves is snel gevonden, Jo en Nick staan er al en we worden door de beheerster Christina heel hartelijk ontvangen. Het is een leuke plek, een buitenkeuken met BBQ waar we gebruik van gaan maken. Er zijn wat apartementen te huur. Alles is wat gedateerd, het sanitair, douches en WC;s zijn simpel maar schoon en de vriendelijkheid overheerst. Ik stop een was in de machine en Christina ontfermd zich later over het ophangen op het grote balkon. Er is een frisse wind, maar de zon schijnt. Als we aan het grillen zijn in de buitenkeuken worden er zelfs een aantal eetkamerstoelen voor ons gehaald. Ook gaat er een mooi tafelkleed over de oude tafels. M'n liefje wat wil je nog meer en dat op een CP!!!!

Maandag 28 augustus

We maken nog maar eens gebruik van de wasmachine en verschonen ons bed. Dan de fietsen gepakt en naar de grote supermakt van Leclerc gereden die hier vlakbij is.We slaan flink wat in en merken dat de prijzen hier lager zijn dan in Frankrijk en Spanje. Het aanbod is groot en we bezwijken voor een Portugese kip. Na de lunch gaat Rob op pad, ik blijf bij de camper want met die gekneusde (?) teen kan ik niet zo lang lopen. Wel jammer want er is veel leuks te zien in Chaves. Rob komt na een uur of twee terug en is helemaal naar boven naar het kasteel gelopen. Gelukkig heeft hij veel foto's gemaakt en kan ik er zo nog van genieten. Voor de gebruikelijke borrel gaan opruimen want morgen gaan we weer verder.

Maak jouw eigen website met JouwWeb