dinsdag 4 augustus

Dachten van de wind af te zijn, maar helaas hij is nog flink aanwezig. Toch maar op de fiets gestapt en we rijden richting Le Village om het dorp opnieuw te bekijken. Vandaag is er geen markt, dus rustiger hopen we. Er loopt een mooi fietspad rondom het dorplangs de zee, we bekijken de haven waar wat vissersboten liggen en er is een visafslag waar een armetierig beetje vis ligt. We stallen de fietsen hier en laten de rest van de fietspad rond het dorp zitten, daar waaien we zowat van de fiets. We lopen het dorp in naar het kasteel le Barbarousse uit de occitaanse tijd, de bouw werd gestart in de 11e eeuw en met de toren werd het een uitkijkpost om Narbonne te verdedigen. Het staat mooi bovenop een rots en heeft vele mooie uitzichten. Het wordt redelijk druk bezocht en wij proberen wel afstand te houden. Dan een rondje door het oude dorp, leuke winkeltjes en veel restaurantjes en terrassen, waar we gebruik van maken. Veel mensen dragen het mondkapje. We kiezen dit keer voor een wijn, de Pic Poul de Pinet, die we kennen van vele jaren geleden. Toen we met Peter en Dineke in deze streek waren hebben we een cave bezocht. De wijn smaakte heerlijk en dan op de fiets terug. Gelukkig was de luifel die uitstond niet kapot gewaaid. De middag is weer gevuld met een beetje zwemmen en luieren. De temperatuur is wat gedaald, vandaag zo'n 26/27 graden, heerlijk.

woensdag 5 augustus

Zowaar de wind is wat gaan liggen, er waait nu een aangenaam briesje en de temperatuur is prima. We lopen naar de Inter Marche en doen wat boodschappen, daar houden de activiteiten voor vandaag wel op!!!!

donderdag 6 augustus

We stappen weer eens op de fiets en rijden naar het grote strand van Mateille. Vanaf hier loopt een fiets- en wandelpad door het natuurgebied naar Les Ayguades, een klein gehucht met wat vakantiehuizen en een mooi strand. Na een paar honderd meter draaien we weer om, niet te fietsen met onze e-bikes, grote stenen en kuilen, dat kost ons de banden. Echt een traject voor montainbikes. Dan rijden we weer richting Plage de Grazel langs de mooie boulevard waar het nog steeds vrij rustig is. Er zijn wat leuke straatjes en daar lopen veel mensen met weer die mondkapjes, dus wegwezen. Om de havens en het dorp heen gaan we richting Les Chalets over een lange dijk. Daar aangekomen bekijken we de CP die hier ligt en prijzen ons gelukkig dat we daar niet staan. Hutje aan mutje, dicht op elkaar op een stoffig veld, zonder enige schaduw. Het ligt wel direct aan het strand, Plage des Chalets, waar het erg druk is. Dit zagen we niet eerder. Er zijn wat strandtenten die ook vrij vol zijn. Dan maar ergens anders een drankje. Terug weer even langs de Lidl, de fietstassen vol en naar de CP. Hier smaakt een biertje heerlijk na de fietstocht. We zijn blij dat we op deze CP staan, er is voldoende ruimte, ligt direct aan het Etang, service aanwezig, wat wil je nog meer. We bellen even naar Mascha, thuis is ook alles goed, de warmte komt eraan in Nederland en dat is gunstig voor Ton, met zijn mooie terras aan het water. We zien een stukje van de persconference met Rutte, de besmettingen in Nederland nemen toe, vooral onder jongeren die willen feesten. Er wordt opnieuw gewaarschuwd, 1,5 meter afstand, veel handen wassen. In Amsterdam en Rotterdam is zelfs een mondkapjesplicht gekomen voor bepaalde delen van de stad. Onze overbuurman, een actieve man uit Limoges met zijn gezin, komt ons uitnodigen voor het aperetief voor morgen. Het zijn bijzonder actieve mensen die veel sporten bedrijven en alles gaat gepaard met een speciale uitrustig. Motoren, fietsen, surfplanken om te peddelen en tussen door oefeningen van de sportschool. Wij worden al moe van het kijken, maar het zijn erg aardige mensen. Naast ons is een campertje komen staan met een man alleen en ook hij wordt uitgenodigd, dus dat wordt frans oefenen morgen.

vrijdag 7 augustus

We hebben nog maar 3 dagen bijgeboekt hier, ons plan om nog wat door Frankrijk te toeren hebben we laten varen. Het is overal erg warm en hier op dit moment aangenaam. Ook is het een gebied waar weinig besmettingen voorkomen. Jo en Nick staan nu in de Drome op een camping bij hun familie en ook daar is het erg warm, en......heel veel Nederlanders, die hier afwezig zijn. De waszak is vol, dus we lopen naar de wasmachines bij de Inter Marche, wat een luxe!!! Snel zijn we weer terug met de schone was. Vandaag is het wat bewolkt en later in de middag komt de zeemist opzetten en is het erg vochtig. Rond 18.30 schuiven we bij de buren aan voor de apero, een drankjeen een hapje erbij, ook de alleenreizende man die bij ons staat komt mee borrelen. Het is een echte wandelaar en hij heeft vandaag een rondje om de heuvels van de Clap gelopen. Het is een gezellig samenzijn, hoewel we niet alles kunnen volgen maar we doen ons best. Beide hebben al veel gereisd met de camper en het is leuk die ervaringen en hun verhalen aan te horen.

zaterdag 8 augustus

Als we opstaan is het weer wat bewolkt maar later komt de zon weer te voorschijn. We lezen dat in bepaalde delen van Frankrijk de code rood is afgegeven vanwege de hittegolf, wat zitten we hier dan goed, nu om 11.15 uur is het 27/28 graden en een briesje uit zee. Ook de berichten uit Nederland zijn heftig, daar code oranje!! We zijn aan het bekijken hoe we het beste terug kunnen rijde, evt. maandag of dinsdag hier vertrekken. Dan is het wel belangrijk te weten wat ons onderweg te wachten staat. Sinds gisteren loopt de CP hier aardig vol, maar elke ochtend zijn er ook weer campers die vertrekken. Sommigen hebben aanhangers met allerlei vervoersmiddelen bij zich, van een shopper, een terreinwagen tot een VW cabrio. Ook de grote motoren zijn aanwezig maar het merendeel heeft fietsen, je kunt hier goed fietsen op de beschermde fietspaden. We lezen dat in Nederland de stranden overvol zijn en als we dan hier kijken is het strand zo goed als verlaten. Er wordt op het meer wat watersport bedreven, leuk om naar te kijken.

zondag 9 augustus

Opnieuw is het wat bewolkt, af en toe een zonnetje en een aangename temperatuur. Vandaag hebben we onszelf een lekker etentje beloofd en tegen 12 uur rijden we naar Le Village. We kijken even bij restaurant Le Breitzh d'Oc waar we al eerder een leuk menu op het bord zagen staan. We reserven een tefeltje, gelukkig was er nog een vrij en gaan dan eerst bij cafe Le Paix een Prosecco drinken, waar we altijd een hapje bij krijgen. Het is behoorlijk vol op het terras en er lopen ook veel mensen langs, ook hier vaak met mondkapjes op. We gaan naar het restaurant en worden bijzonder vriendelijk ontvangen. De keuze is moeilijk er zijn verschillende menu's (€ 16 en € 23) en er staat veel lekkers op de kaart. Allereerst een pichet wijn en dan kiezen we ieder wat uit. Drie gangen en alles was heerlijk!!! We raken in gesprek met een jong echtpaar dat een voor ons vreemde taal spreken. Het zijn Roemenen die in Londen wonen en werken, dus de conversatie gaat in het Engels.Ze wonen al 5 jaar in Engeland en dat bevalt goed, een totaal ander cultuur dan in Roemenie waar nog steeds een totalitair systeem is. Onze fietsen staan bij de Jeu de Boule banen en er wordt druk gespeeld. Voldaan rijden we terug langs het Etang de Gruissan waar vaak flamingo's te zien zijn. Tegen de avond verdwijnt de zon en wordt het opnieuw bewolkt, maar gelukkig geen regen. Wij zijn van plan dinsdag hier te vertrekken richting de Aveyron om weer eens te kijken bij Villefranche en Sanvensa. Er is kontakt met Jo en Nick, hun plan is om richting de Dordogne te rijden en dan zouden we elkaar misschien onderweg kunnen treffen? Later belt Jo en laat ons weten dat ze in de Drome blijven, het is daar nog steeds erg heet. Ze hebben geen fut om nog verder door Frankrijk te trekken en we hopen dat we in het najaar wat leuks met elkaar kunnen ondernemen, de Alsac of de Moezel, we zien wel!!

maandag 10 augustus

De laatste dag in Gruissan, het was een goede keuze om hier te staan. Zo'n 3 weken op dezelfde plek is voor ons een uitzondering. Gezien het weer en vooral corona hebben we afgezien van een Tour de France. Het was heerlijk hier, veel mogelijkheden om te fietsen op de goede fietspaden, de supermarkt op loopafstand en het Etang om in af te koelen. Het is opnieuw bewolkt, zo'n 26 graden en we gaan de camper wat schoonmaken, is echt nodig. Verslag bijwerken en wat boodschapjes bij de Intermarche.