4 mei

We rijden weg van La Finca met een dikke knuffel van Marcella (Geen Marielle!!) en na 12 km zijn we weer in Cullera op de vrije plek. Het is er nu heel rustig, rondom worden allerlei werkzaamheden verricht voor de komende festivals. Het schijnt in de weekenden los te gaan. In verband met de te verwachten harde wind zoeken we een plekje waar we wat beschut staan. Jo en Ncik staan er al en snel komen ookThole en Everdien deze kant op. We zien hier ook Siem en Joke staan die we van eerdere reizen kennen. Zij hebben veel jaren in de camper gewoond en kennen veel mooie plekken. Gezamelijk doen we de dagsluiting, altijd leuk om reisverhalen te horen, soms hebben we dezelfde ervaringen gehad onder weg. Thole en Everdien komen al vele jaren in Marokko en wij volgen ze via hun blog. Een aantal keer hebben we elkaar ontmoet in Spanje en ook hier op Cullera. Gezamelijk houden we om 8 uur de twee minuten stilte en herdenken de gevallenen.

 

Gereden 13km

5 mei

Jo en Nick gaan weer verder, Cambrils is hun doel vandaag. Misschien zien we elkaar nog onderweg.

Al vroeg in de morgen komt er een echtpaar de katten verzorgen die hier rondlopen.

Er is een omheind stuk waar ze de katten voeren, we tellen er een kleine 30 stuks.. Het schijnt dat de gemeente hieraan bijdraagt aan het voer en zorgt dat ze gesteriliseerd worden. Wij stappen op de fiets en rijden naar de boulevard, ook hier loopt die kilometers lang en gaat langs het prachtige strand.

Er zijn nog niet veel strandgangers, en ook veel apartementen zijn nog leeg. Langs de boulevard zijn veel restuarants met terassen, ook nog niet echt druk. Wij gaan voor een drankje en zien dat er bij een restaurantje tellines worden aangeboden. Dit zijn kleine schelpdiertjes met een heerlijke smaak, ze worden opgediend in een olie met wat peterselie. Dus geen probleem, daar gaan we voor en ook een schaaltje gefrituurde boquerones, wijntje erbij en dus een heerlijke lunch. In de middag arriveren ook Bram en Mariane, zij wonen in hun camper en staan al jaren op La Finca, waar hij een streepje voor heeft. Toen de CP werd gestart heeft hij de eigenaar Antonio geholpen met het opstarten, nu mag hij daar gratis staan. Vanwege de gezondheid van zijn vrouw reizen ze geregeld naar Nederland voor onderzoeken. Ook dan staan ze op CP's. Hoera, Thole is jarig vandaag en nodigt ons uit voor een drankje, een cava.

6 mei

Ook wij vertrekken weer en volgen de AP7 tot Reus, dan de C14 tot Montblanc. Dit moet een mooi oud stadje zijn. We gaan op zoek naar de parkeerplaats voor campers maar kunnen niks vinden. Dan maar door naar l'Espluga de Francoli,ook hier waren we eerder. Er is een mooie wijnkathedraal, een gebouw in de Modernistische stijl de spaanse tegenhanger van de Art Nouveau/Jugendstil.

We kunnen niet meer op het plekje langs de Francoli staan. Deze rivier is in oktober 2019 overstroomd, wat een grote ramp was, verschillende mensen zijn verdronken, auto's meegesleurd en diverse huizen ingestort. We staan nu onderaan de kathedraal die helaas vandaag is gesloten. Gelukkig is net over de rivier een leuk restaurant waar we ons weer eens trakteren op een menu. We kunnen daarna bij de camper uitbuiken gaan in de namiddag het stadje in. We zien dat er ook hier heel veel leegstand is, het is een wat triest stadje. Dan besluiten we alsnog tegen de avond naar de parkeerplaats bij het Monasterio de Poblet te rijden want hier waait het erg hard. Deze grote parkeerplaats is nu zo goed als leeg en hier is duidelijk minder wind.

 

Gereden 361km

7 mei

Er verzamelen zich groepen op de parkeerplaats die gaan wandelen, het is een mooie omgeving met veel verschillende wandelroutes. Wij gaan het klooster van Poblet bezichtigen.. Het is een van de grootste en meest complete Cisterciënzer abdijen in Spanje. Het heeft gediend als een militair complex en als koninklijk paleis van de koningen van Catalonië en Aragon, waarvan een aantal hier in graftombes liggen. De bouw van het complex is begonnen in 1151 en in het midden staat een enorme 12e eeuwse kerk waar vanochtend nog een mis werd opgedragen. Het is een prachtig complex wat ons een beetje deed denken aan het klooster van Jeronimos in Lissabon. Alles is prachtig onderhouden en bij de ingang kregen we een app i.p.v. een plattegrond, waar we bij elke bezienswaardigheid toelichting kregen. Na een paar uur maar weer terug naar de camper en we rijden naar Nulles waar ook een wijn kathedraal staat, die is ontworpen door een leerling van Gaudi. Er is een CP bij en gelukkig was deze nog wel open. Er stond een bus op de P en in de bodega waren veel toeristen uit verschillende landen, dus heel druk en chaotisch. Wij waren er snel klaar, flessen cava en wijn van meer dan 30€ slaan we over. Ook verkocht men olijfolie vast heel goed, maar ook duur. Wij slaan wat jonge wijn in om mee naar huis te nemen.

 

Gereden 33 km

8 mei

We rijden verder en gaan naar Sant Sadurni, dat langs de AP7 ligt en waar de oudste en mooiste wijnkathedraal van Spanje zich bevindt. Het is een familiebedrijf, in 1659 trouwde Anna Codorniu, die als laatste telg van de familie de naam Codorniu droeg, met Miquel Raventos. Sindsdien is het bedrijf in handen van de familie Raventos. In 1972 is het wijnhuis Codorniu er als eerste in geslaagd een Spaanse champagne te produceren. Het wijnhuis heeft meer dan 460 jaar geschiedenis en heeft meer dan 3.000 hectare aan wijngaarden, de grootste wijngaardbezitter van Europa. Ondergronds bevindt zich een gangenstelsel van 38 kilometer over meer dan 5 verdiepingen. We bewonderen het prachtige geheel, de vele bouwwerken waar de cava's worden verwerkt en opgeslagen. Sinds 1976 is het tot nationaal monument verklaard.

Dan gaan we de tienda in en zien heel van van de producten staan, de verleiding is groot en we kopen twee leuke cadeauverpakkingen. Zelfs bij Albert Heyn en bij de Wijnbroeders in Nederland is deze cava te verkrijgen.

Voor vanavond rijden we naar de CP Palamos, Empordarea, waar we al vaker waren. Niets veranderd, alleen is er een stuk bijgekomen, boven de oude CP. Prima plek met alle service. We lopen even naar de Esclat, een supermarkt om de hoek om een brood te kopen en wat lekkere kersen. Jo en Nick staan hier ook en in de laatste zonnestralen drinken we ons drankje.

 

Gereden 203 km

9 mei

Bij de Esclat kunnen we voordelig tanken en dan nog even langs de Lidl voor wat brood, groente en fruit. Ook nu zien we weer dat in Spanje de prijzen ook zijn gestegen. Vanaf Palamos rijden we richting Girona en belanden weer op de AP7.

Wat een luxe, deze tolvrij wegen, voorheen moesten we over de route nationaal door allerlei dorpen wurmen en nu gaat het snel door naar de grens. In La Jonquera gaan we naar de grote supermarkt om de laatste Spaanse lekkernijen in te slaan. Dan de grens over richting Perpinan, waar we wel de tolweg nemen. Hier begint het harder te waaien en men waarschuwt voor deze harde wind. Bij Narbonne gaan we riching Gruissan waar we op de bekende CP 4 Vents gaan staan. Nou, die 4 winden zijn heftig aanwezig en de camper staat te schudden, ook regent het af en toe. Dat wordt weer wennen na al dat mooie weer dat we in Spanje hadden.

 

Gereden 211 km

10 mei

We verlaten Gruissan en gaan richting de A75, de ons welbekende autoroute. Er staat een heftige wind en we voelen af en toe de camper schudden. Het is een prachtige weg en vergeleken met de heenreis is alles nu groen en staat er veel in bloei, het geel van de brem en veel hardroze bloemen (weet de naam niet)..

Voorbij Lodeve hebben we opnieuw bewondering voor de weg die hier is aangelegd, dwars door het rotsachtige landschap kronkelt het. Op het viaduct van Millau wordt gewaarschuwd voor de harde wind, de temperatuur op de hoogvlaktes is laag, 9 – 10 graden, even wennen na de heerlijke temperaturen in Spanje. Bij Augmont Aubrac gaan we even van de A75 af, we zoeken een pomp met voordelige diesel. Ook in Chely d 'Apcher lukt dat niet en gaan we weer de A75 op.Voor St. Flour afslag 29, zien we een verwijzing naar een tankstation en we hebben brandstof nodig en dat was een goeie zet. Hier niet alleen voordelige brandstof maar ook een chauffeurs restaurantje dat een heerlijk menu heeft. We laten het goed smaken en na zo'n 1,5 uur gaan we weer verder. Inmiddels is het minder gaan waaien, maar nu zijn er af en toe heftige regenbuien. Dan naar de CP in St.Pourcain sur Sioule, ons welbekend. Het is daar meestal erg druk en op sommige plekken heel modderig. Maar nu viel het mee, nog voldoende plek en helemaal achteraan bij de sportvelden is de plek waar we gaan staan. De zon laat zich zelfs zien. We staan naast het basketbal veldje waar steeds jongeren aan het sporten zijn. Er is zelfs een groep jonge knullen die een soort street dance doen, afgewisseld met basketballen, ze gaan door tot het donker wordt. Wij wandelen een rondje langs de sportvelden, het is een groot complex hier en er was vroeger zelfs een camping. Het was een lange rit vandaag maar dankzij de A75 groed te doen.

 

Gereden 451 km

11 mei

Het is vannacht flink gaan regenen, grote plassen op de CP. Vanaf St. Pourcain rijden we via de D2009 naar Moulins, dan de N7 naar Nevers. Langs deze wegen is het soms 2 en ook 4 baans. Goed te rijden. De natuur is prachtig, overal bloeiende bomen en struiken en ook bij de huizen is het voorjaar aanwezig. De moestuinen worden verzorgd en er staan weer bloemen bij de erven. Deze wegen en dorpen zijn ons zeer bekend, een vaste route destijds naar Sanvensa waar ons franse huis stond, Het regent af en toe hevig en soms komt opeens de zon te voorschijn. Bij Clamency doen we nog wat (lekkere) boodschapjes bij de Leclec en dan op naar Auxerre, dat was ons doel voor vandaag. Het is pas 12.30 uur als we daar zijn en dus te vroeg om te stoppen. We rijden de rondweg om Auxerre richting Troyes. We zien in onze wegengids dat er bij St. Florentin een goeie CP is aan de jachthaven. Dus daar stoppen we en het is een leuke plek, opnieuw aangelegd. Niet alle voorzieningen zijn al gereed maar het ligt prima, aan de rand van een park waar ook allerlei culturele evenementen worden gehouden. Er zijn o.m.een groot openluchtheater, een muziektent, een zwembad en een mooi park om te wandelen. We lunchen hier met de franse heerlijkheden en besluiten te blijven staan. Wat later arriveren ook Jo en Nick. Rob maakt een wandeling en ook ik ga later een rondje lopen, het eigenlijke oude dorp ligt hoog boven de CP en als ik de trappen zie die omhoog gaan houd ik het voor gezien. Vanuit de verte is de oude stad ook te bewonderen!!!!

 

Gereden 234 km

12 mei

Vanaf St. Florentin rijden we omhoog naar Troyes, het is grijs, overal grijs en somber.

Via de 677 rijden we richting Chalons-en-Champagne, nog steeds geen zon te zien. Jammer want hier zijn heel veel koolzaadvelden en als de zon schijnt mooi om te zien. Het is een wat saaie route, we rijden door Chalons en dan de D977 waar we al snel in de franse Ardennen belanden., een totaal ander landschap. We gaan richting Sedan en volgen de borden, hadden we beter niet kunnen doen, het is een lastige weg in slechte staat. Dus alles hobbelt en rommelt in de camper. Via Charleville was het makkelijker geweest om in Sedan te belanden. Vanaf Sedan naar Bouillon en al snel ben je dan in België. We zien de oude grensovergang een wat verlopen gebied, maar wel even een stop om een broodje te eten.We passeren Bouillon en nemen de afslag naar Paliseul, de N899 en zijn dan al snel bij Redu het boekendorp, waar we op de CP willen staan.

Het is een simpele CP, het is wel nodig om de blokken te gebruiken, alles is scheef. Redu is bekend als boekendorp, we gaan dus op verkenning. Het is een leuke plaats, wat terrassen,en restaurants die nu vnl leeg zijn. Gelukkig is er een open en we drinken een lekker Belgisch biertje. De pizzeria bewaren we voor vanavond. Er zijn maar liefst 12 boekhandels in dit kleine plaatsje, die elk hun eigen specialiteit hebben. nu bijna allemaal dicht. Vooral met Pasen is er een groot evenement rond de boeken en ook in de weekenden wordt er eea georganiseerd. In augustus is er het feest van het boek, een nacht met muziek. We zien een atelier waar papier wordt gemaakt en stappen er binnen. Een heel aardige man die in rap frans wat vertelt over het papier maken, het hele atelier staat vol met allerlei prullaria, hij maakt ook marionettes en is daar heel trots op. We vervolgen onze wandeling door het dorp en gaan terug naar de camper. 's Avonds lopen we naar IL forno om een pizza te gaan eten. Wat een leuk restaurant, heerlijke wijn en een voortreffelijke pizza. Een welkome afsluiting van deze reis.

 

Gereden 290 km

13 mei

De laatste trip, al snel zijn we op de snelweg de 411 en rijden langs Namen. Dan Brussel, het verkeer was niet echt druk, wel hier en daar wegwerkzaamheden waardoor we wat vertraging hadden. Dan Antwerpen – Breda, een welbekend traject.

Het is mooi om te zien dat alles zo groen is en veel bloeiende struiken en overal langs de weg staan bossen fluitekruid. Op de heenreis, half maart, was alles nog kaal. Thuisgekomen straalt de zon en is het eindelijk goed weer in Nederland. De tuin ziet er mooi uit met heel veel bloeiends. Het onkruid dat ertussen staat valt niet eens op, maar dat komt aan de beurt. Nu eerst de camper leegruimen en wassen draaien. Mas en Ton gaan half juni op pad met de camper dus er moet wel het eea uit van de dingen die zij niet gebruiken. Heerlijk om weer thuis te zijn.

 

Gereden 229 km

 

Totaal 4831 km

Maak jouw eigen website met JouwWeb