16 mei maandag

 

Vandaag lopen we een rondje rondom het etang, er zijn bermen met prachtige wilde bloemen. Aan de overkant zien we Balaruc liggen, het oude en het nieuwe waar veel welness baden zijn. We merken dat veel gasten op de camping speciaal voor deze geneeskrachtige baden komen. Naast hun camper hebben ze vaak een extra auto om daar naartoe te rijden.

Het is een mooie camping, klein maar zeer verzorgd. Er lopen een paar ezels, veel kippen (gelukkig in een ren), een grote moestuin en veel fruitbomen.

17 mei dinsdag

 

Allereerst gaan we naar het museum, erg mooi om te zien hoe het hier met de oester cultuur toegaat. Het is een zeer intensieve bedrijfstak waar hele families meewerken. Er is een video presentatie waar uitgelegd wordt hoe de oester wordt gekweekt.

Langs de haven liggen een aantal oesterschepen die volop in bedrijf zijn en natuurlijk is er ook ruimte voor de plezierboten, zowel motorjachten als zeilboten.

Achter de kade met alle restaurantjes ligt het oude dorp, een lief plaatsje met enkele kleine winkeltjes. Een en al rust, we vermoeden dat er veel huisjes van vakantie gangers zijn.

Dan weer tijd voor een hapje, we gaan naar Julie, waar we op het terras gaan zitten met uitzicht op de haven. Het is nog steeds mooi weer en langzaamaan lopen de restaurants weer vol. We hebben er heerlijk gegeten.

18 mei woensdag

 

Bij het opstaan is het al behoorlijk warm en we gaan hier vertrekken. Onze route voerts langs verschillende plekken waar veel flamingo's in het ondiepe water staan. Helaas kunnen we nergens stoppen om ze te fotograferen. Via Palavas, waar het gebruikelijk druk is op de CP bij de haven gaan we langs La Grande-Motte naar Le Grau du Roi, hier is een camperplaats /annex parkeerplaats direct aan een mooi strand. Jaren geleden hebben we hier ook gestaan, er is weinig veranderd, alleen het betaalsysteem. Nu kost een dag maar liefst 20 euro, maar ja dan sta je ook aan het strand. Vlakbij is een grote Hyper U en we lopen erheen voor wat boodschappen, Rob neemt zelfs de moeite om naar de Lidl te lopen, die hier ook dichtbij is. Men verkoopt hier de GRIS, een heerlijke rose, dus een doosje gehaald om thuis van te genieten. Na de lunch gaan we lekker naar het strand, het is er al behoorlijk druk. Rob neemt zelfs een duik in de zee. Tegen 5 uur zien we de vissersboten terugkeren naar de haven.

In de namiddag lopen we naar de haven waar we zien dat de boten weer aangemeerd liggen, er is een apart gedeelte voor de vissersboten. Een ander deel van de haven ligt in het centrum met veel restaurantjes en veel winkeltjes met de grbuikelijke toeristen troep. We lopen wat rond en pikken een terrasje, dan terug naar de camper. Overdag mogen we hier niet de luifel uit en de stoelen buiten, maar s'avonds is het wel toegestaan. Het wordt dan nog gezellig met een aantal camperaars die met elkaar borrelen en de stemming stijgt naarmate de flessen leger worden.

19 mei donderdag

 

We vertrekken op tijd, rijden naar Aigues Mortes. Een plaats waar 2000 jaar historie terug is te vinden. In 1244 heeft Eudes de Montreuil een plan gemaakt om een haven binnen de stad te maken. De oude stad is geheel ommuurd en heeft verschillende toegangspoorten en werd destijds vnl bewoond door vissers en sauniers (zoutwinnaars). In latere tijden zijn er verschillende kerken en torens gebouwd.

De ommuring en de toegangspoorten doen denken aan de bouwwerken en forten van Vauban, maar die zijn van een latere tijd.

De gebruikte stenen, die mooi van kleur zijn, komen vnl uit de steengroeves van Beaucare en des Baux en werden over het water aangevoerd. In heel de stad staat de Toscaanse jasmijn in bloei en het ruikt overal heerlijk. Het is een zeer bezienswaardige stad met veel sfeer.

Na een verfrissing gaan we verder, we horen op het toeristenbureau in Aigues Mortes dat alle toegangswegen naar Saintes Marie de la Mer zijn afgesloten voor campers. We kiezen nu voor een leuke plek bij een wijnboer, le Caveau du Chêne, waar je gratis mag staan op een mooi terrein met pijnbomen. We gaan weer voor de bijl en kopen wat rose, de wijn van deze streek. Dan installeren we ons onder de pijnbomen en hopen dat de muggen ons met rust laten, het is een berucht gebied van die rotbeesten. Gelukkig waait het behoorlijk en daar houden ze niet van. Ook hier verteld men dat Saintes Marie is afgesloten voor campers, we gaan een ander plan maken. Deze keer geen zigeuners en de muziek!!!

 

Gereden 22 km

20 mei vrijdag

 

We rijden via de D 570 richting Arles, er is daar slechts 1 CP die erg slecht wordt beoordeeld, vies, vaste bewoners en onveilig. Dus dat doen we niet maar gaan door naar St. Remy-de-Provence. Naar de camping le Parc de Bastide, waar we ook al eerder waren. Het is een leuke camping niet ver van het stadje en het is er nogal veranderd. Er is een nieuw receptie gebouw en zelfs een zwembad gekomen. Aan het eind van de middag fietsen we naar het stadje, lopen wat rond en bewonderen de leuke huizen in de smalle straatjes. Natuurlijk weer een terrasje met een heerlijk biertje, een Leffe, dat smaakt goed in deze warmte.

 

Gereden 66 km

21 mei zaterdag

 

Gisteravond zagen we dat er op zaterdagmorgen een kleine markt is in St. Remy. Dus de fiets gepakt en erheen. Dat marktje stelde weinig voor, nauwelijks groente en fruit, wel wat wijn en truffels. Alles behoorlijk aan de prijs. Het nodigde niet uit om wat te kopen. Bij de Spar wat bier en aardbeien gekocht en terug naar de camping. Nu naar het zwembad, heerlijk om daar verkoeling te zoeken, vandaag maar liefst 33 graden. De bedjes stonden al voor ons klaar.

Na de lunch gaan we opnieuw zwemmen, wat een luxe. Deze reis maken we vaak gebruik van een camping, de CP's die we bezoeken zijn vaak overvol en duur. Ook heel warm op zo'n asfalt terrein en op de campings (ACSI) hebben we stroom en fijne douches. Of zou het komen dat we een dagje ouder zijn dat we deze luxe waarderen???

22 mei zondag

 

Vandaag is Rob jarig en Mascha had opnieuw voor een verrassing gezorgd. Op tijd fietsen we naar het hospitaal Saint-Paul de Mausole waar Vincent van Gogh in mei 1889 is ondergebracht. Hij was gefacineerd door het landschap en het licht en heeft hier circa 100 tekeningen en 150 schilderijen gemaakt. Hij verliet St. Remy in mei 1890 en twee maanden daarna is hij overleden.

Het is indrukwekkend om te zien waar hij zijn tijd heeft doorgebracht, zijn kleine kamertje, badkamertje en de prachtige tuinen om het hospitaal heen. Met de vele afbeeldingen van zijn werk, die overal zijn aangebracht, doet men hem hier alle eer aan.

Iets daartegenover vindt men de resten van de oude romeinse stad, Glanum, waar nog wat bouwwerken van staan.

Dan terug naar St. Remy, gaat nu makkelijk de heuvel af en op weg naar een drankje.

We vinden een leuk terras waar we iets kunnen drinken, de meeste terrassen zijn voor een drankje gesloten en zijn de tafels al gedekt voor de lunch.

Omdat we hartelijk worden ontvangen besluiten we om hier maar te lunchen, uiteindelijk is het een feestdag. Het eten zowel als de wijn waren heerlijk en helemaal tevreden weer richting de camping gefietst.

De ligbedjes bij het zwembad waren weer erg aantrekkelijk en we gaan weer voor een plonsje.

Het waren lekkere dagen hier en het is leuk om te zien dat de eigenaar zich uitleeft in het maken van beelden, die overal op het terrein staan.

Morgen naar Vaison la Romaine.