25 augustus (zondag)

 

We vertrekken van de CP in Cobreces (Asturias) en krijgen een courgette mee. Dan even bij de bakker langs. Het is een oude authentieke bakkerij waar een grote oven staat. Er worden manden vol brood gebakken, waarschijnlijk leveren ze aan restaurants en zo. Deze grote hoeveelheid is vast niet alleen voor het dorp. Als de oude baas die hier rond loopt hoort dat we 31 jaar geleden hier op de camping hebben gestaan, vertelt hij dat het nu niet leuk meer is daar bij het strand, veel te druk!! We rijden een stuk langs de kust o.m. door het plaatsje Comillas. Het is jammer dat we er geen goede parkeerplaats kunnen vinden, het is een leuk dorp met een aantal mooie monumenten en zowaar zien we een markt. Ook ligt de camping heel mooi aan een strand. Gaan we onthouden. Het is helaas wat grijs vandaag, de zon laat het afweten. Via San Vincente komen we weer op de A8, die helemaal langs de kust loopt, met prachtige uitzichten. In Llanes kijken we of er een supermarkt open is, maar niets te vinden. Dan nemen we de afslag naar Selorio op weg naar Playa Rodiles. Smalle maar leuke weg over het platteland waar nog veel authentieke huizen staan met hórreos, schuren voor graanopslag die op palen staan. We komen aan op de grote parkeerplaats bij Playa Rodiles waar een deel bestemd is voor campers. Die zijn er nauwelijks, er staan wat busjes van de surfers en wat personen auto's. Er is een surfschool en een snackbar, iets verder ook nog een restaurant. Maar alles is nu verlaten, met mooi weer zal dat wel anders zijn want dit grote parkeerterrein is er niet voor niks!!! Het strand is prachtig, er is een strandwacht die zich ook zit te vervelen. Rob maakt een lange strandwandeling en ik maak er wat foto's. Tegen de avond komen er zowaar nog wat campers bij, ook nu weer bijna allemaal Spanjaarden.

 

Gereden 117 km

26 augustus

 

Vanaf de CP rijden we nu langs de ria (fjord) die heel ver het land inloopt tot aan Villaviciosa. Hier in Asturias is het minst mooie weer van Noord-Spanje, het regent vaal en de natuur vaart daar wel bij. Daar gaan we weer een stukje de A8 op tot Gijon, op zoek naar een supermarkt. Dat viel niet mee, niet zoals in Frankrijk aan de buitenkant van de stad maar waarschijnlijk in een woonwijk, niks te vinden. Uiteindelijk komen we via de app bij een Lidl en kunnen weer wat aanvullen, was wel nodig!!! We voeren de coördinaten in van een CP helemaal aan de oostkant van de stad. Er staat een goeie beschrijving in de app van Camper Contact, dat klopt, een mooie plek direct aan een park, het is er nu vrij rustig en de zon schijnt dus gauw de stoelen op het grasveldje achter de camper.

Later in de middag de wandelschoenen aan en door het park naar de boulevard. Deze is mooi aangelegd en er loopt ook een goed fietspad langs. De boulevard kronkelt langs de kust en is maar liefst 5 km lang, dat lopen we niet helemaal, morgen de fiets maar pakken. De stad heeft een totaal andere uitstraling dan de kuststeden die we van de oostkust/zuidkust kennen. Wat saaie gebouwen, veel hoge flats en wel wat terrassen en restaurants langs de weg naast de boulevard, helaas worden we er nog niet hebberig van, het heeft geen sfeer!!! Dus lopen we weer terug, al met al toch een fikse wandeling. De zon is weer verdwenen en er valt af en toe wat regen.

 

Gereden 48 km

27 augustus

 

Van het plan om vandaag in Gijon te gaan fietsen kwam niks terecht. Het heeft de hele nacht geregend en vanochtend bij het opstaan was het grijs en het motregende. Dus we kijken bij de Meteo en zien dat het hier de komende dagen zo blijft maar dat het westelijker beter wordt. Dus we vertrekken en rijden door het oude Gijon de stad uit. Het oude deel van de stad is leuker dan het nieuwe deel waar wij hebben gestaan. In de oude wijk zijn veel mooie oude huizen met de bekende miradors (uitstekende balkons). Als je door de stad rijdt valt het op hoeveel stoplichten er zijn, ongelooflijk bij elke hoek is er wel een en vaak zijn ze ook rood!!! Het was makkelijk de stad uit te rijden (dankzij die stoplichten?) en al snel zijn we weer op de A8. Via Aviles, Luarca rijden we naar Tapia de Casariego waar Jo en Nick vorig jaar hebben gestaan en waar ze enthousiast over waren. We rijden nu Galicië in. Het wordt langzaam iets lichter aan de horizon en het is droog. In Tapia vinden we al snel de CP en installeren ons. Dan gaan we lopen naar het oude dorp, daar is het druk, er zijn leuke pleintjes en mooie oude gebouwen. In het stadhuis is ook een toeristenbureau waar we wat informatie halen. Dan lopen we naar de haven waar veel restaurants en siderias zijn. We drinken eerst een wijntje en gaan dan op zoek naar een restaurant. Dat viel nog niet mee, het is gezellig druk hier aan de haven en veel restaurants zijn vol. Na een poosje zoeken gaan we naar El Chalano waar we de specialiteit Arroz de Bugre bestellen op aanraden van de ober, we weten niet wat het is maar hij zegt dat het excellent is. Nou dat was het ook, een kreeft in rijst, wat een luxe, heerlijk, een fles lekkere witte wijn erbij en we denken dan maar dat het zondag is. Na het eten lopen we het wandelpad langs de kust met steeds weer mooie uitzichten en kleine strandjes waar zowaar nog mensen badderen.

Op de CP is het wat drukker geworden, nu ook weer veel surfers, maar vnl Spaanse campers. Rond een uur of 4 gaat zowaar de zon schijnen en we hebben hopen dat we het slechte weer achter ons laten.

 

Gereden 169 km

28 augustus

 

Weg van de CP in Tapia, een prima plek voor een overnachting. Richting Ribadeo waar we bij de Eroski nog wat spullen halen die we bij de Lidl niet konden vinden. Een mooi winkelcentrum met een Decathlon en ook nog een Lidl. Bij de Eroski is een service punt voor campers. Dan rijden we de N642 naar het bekende Praia As Cathedrais, ofwel het strand van de kathedralen. Het is er heel erg druk, bussen met toeristen, personenauto's en wandelaars. Aan het strand zijn verschillende grote rotsformaties die aan een kathedraal doen denken erg mooi om te zien. Helaas wordt het vloed en kunnen we op het strand niet door de formaties lopen zonder kletsnat te worden. Natuurlijk ook de bijbehorende souvenir stalletjes en een snackbar. Dan gaan we richting Foz, een mooie weg door wat oudere dorpjes. Iets voorbij Foz gaan we naar een mooie camperplaats met alles erop en eraan, Atalaia Camper Park. Het wordt tijd voor een wasmachine en een uitgebreide douche, dat kan hier allemaal. We worden zeer hartelijk ontvangen en installeren ons. Een hapje eten gekookt, de was in de machine en lekker lui in de stoel. Op de vorige plek konden we geen stoelen buiten zetten. Het is vandaag weer grijs maar wel droog en niet koud. In de middag probeert de zon erdoor te komen, maar helaas het blijft grijs. De eigenaar van de CP is een aardige man die ons attendeert op het prachtige strand dat hier niet ver vandaan is. We lopen erheen en gaan eerst de verkeerde kant op, geen straf want de uitzichten op de rotsformaties zijn mooi. Er loopt een mooi aangelegd wandelpad langs deze kust waar goed gebruik van wordt gemaakt. Rond het pad staan velden vol wilde bloemen. We zien het strand aan de andere kant liggen, dus we lopen daarheen. En het is inderdaad erg mooi en zelfs nu rond 19.30 uur zijn er nog mensen aan het baden. Was een stevige wandeling maar zeer de moeite waard.

 

Gereden 38 km

29 augustus

 

Vanaf de CP rijden we langs de kust van Galicië, jammer van het grijze weer en de motregen, er zijn prachtige uitzichten langs deze kust. We doorkruisen Viveiro, een vrij grote stad die helemaal om een Ria slingert. Dan weer de weg omhoog en langs Vicedo rijden we door een mooi landschap met wat kleine dorpen. Het toerisme is hier nog niet doorgedrongen. Voor Ortigueira slaan we af naar Porto de Espasante, een klein vissersdorp met een leuk haventje. Daar is de mogelijkheid om aan de haven te staan, met aan de ene kant de haven en aan de andere kant een mooi strand waar zelfs een douche is. Prima!!!!, het is droog en we zetten de stoelen buiten en genieten van het gedoe aan de haven. Hier is een klein restaurant en we gaan er wat drinken dat als snel uitmond in ook een hapje eten. Leuke bediening en we worden goed geadviseerd over de verschillende wijnen die we proeven. Daarna maar even in “standje 0”. De taal die hier wordt gesproken is zachter dan het Spaans en is verwant aan het Portugees. Er is wat bedrijvigheid in de haven waar vnl. kleine vissersbootjes liggen, er wordt hier waarschijnlijk niet professioneel gevist, hoewel we een flink aantal kreeftenfuiken zien liggen. Heel rustig hier, een drietal campers en een caravan maar wel heel wat personenauto's van de mensen die hier komen badderen. Later komen de dorpsbewoners te voorschijn die hier een wandeling komen maken, een echt Spaans gebruik “dar una vuelta” oftewel een rondje doen.

 

Gereden 66 km

30 augustus

 

Vannacht was het vrij rustig, rond een uur of twaalf alleen wat jongeren die zich duidelijk kenbaar maakten. Wakker worden met nog steeds een grijze hemel, het is niet koud, zo'n 24 graden. Na het ontbijt lopen we langs het strand naar het dorpje en het verrast ons een beetje, er zijn een paar hotels en wat terrasjes waar de mensen aan het ontbijten zijn. De bouwstijl van de huizen is totaal verschillend van wat we uit Zuid-Spanje kennen, het kan ons niet bekoren, bijna alles is net zo saai als het weer momenteel!!! We vinden er een leuke bakkerij die zo in een film uit de jaren 50 zou kunnen figureren. Grote deeg mengers, een oven die hout gestookt wordt een rekje met mooie broden en een vriendelijke jonge vrouw die verteld dat alles met de hand wordt gedaan. Dus we kopen een lekkere broodbol. Terug lopen we een stukje door het dorp en de “boulevard”, een wandelpad dat langs het immense strand is aangelegd, overal water en douches en houten paden om op het strand te komen. Langs het pad staan gigantische vijgenbomen en de geur ervan is bedwelmend, alleen zijn de vijgen erg klein, zullen wel wilde zijn. Een en al rust hier, je kunt hier echt onthaasten, zelfs de vissers zijn afwezig.