Dinsdag 5 september

Gelukkig het mooie weer is terug, we worden wakker met de zon. Rob gaat de camper verzetten en we staan nu heerlijk aan de rand van de CP. Toen we hier eerder waren hebben we heerlijk gegeten in een restaurant met verschoten rode gordijnen, ook Jo en Nick waren hier lovend over.. We proberen er te reserveren, maar helaas ze zijn gesloten wegens vakantie. Dan gaat Nick reserveren in de Chiringito aan het strand. We eten er de dagschotel, eerst een soort bonensoep en dan een soort vislasagne van aardappel en wat vis, en de mannen namen een vleesgerecht. De CP loopt later behoorlijk vol, veel Portugezen en ook Spanjaarden.

Woensdag 6 september

Eerst maar even bellen met Ronald die vandaag jaris is. In Nederland is de zomer teruggekeerd en het is erg warm. Dan wandelen we het slaperige dorpje in, het stelt niet veel voor. Ook hier loopt een houten vlonderpad langs het strand waar een tweetal vissersboten liggen die nu in ruste zijn. Het waait te hard en de golven zijn te hoog om te vissen. We vinden de bakker en ook een kleine supermarkt die redelijk goed is gesorteerd. Dan maar even een terrasje voor de koffie, het cafe wordt uitgebaat door een francaise die hier al jaren woont. Zij verteld dat er veel buitenlanders zijn die hier een vakantiehuis kopen. De middag zitten we lekker te genieten van de zon en zien het strand en de golven van de oceaan.

Donderdag 7 september

Vanaf Costa de Lavos gaan we naar Batalha waar een klooster is uit de Unesco Werelderfgoed lijst. Snel zijn we weer op de N109 en zien een Intermarche waar we wat boodschappen doen. De weg voert door wat dorpjes en het eerste stuk is heel bosrijk, met vooral heel veel eucalyptus bomen. We passeren Leiria wat een vrij grote stad is. Dan de afslag naar Batalha, ons doel voor vandaag. De CP voor de campers ligt vlakbij het klooster van Batalha en bij de CP is een prachtig park, het Parco do Lena, dat aan een riviertje ligt. Het staat vol met sub-tropischce bomen en planten, een lust voor het oog. Tussen al die mooie begroeiing staan veel houten picknick banken, volop in de schaduw. Het is opnieuw warm dus we maken daar graag gebruik van. We gaan richting het klooster en kopen een toegangsbewijs, de kathedraal is gratis te bezoeken maar voor alle andere bezienswaardigheden moeten we een entree bewijs hebben. In de kathedraal ben je onder de indruk van de hoogte en ruimtelijkheid van het gotische bouwwerk dat in 1385 werd gebouwd door de koning van Portugal, in het mausoleum liggen de koning Jao en zijn vrouw opgebaard. Er zijn verschillende zalen met oudheden waaronder het graf van de onbekende soldaat.en de kloosterdang is prachtig met opengewerkte arcaden en spiraalzuilen. Alles zeer bezienswaardig. Daarna maar even onze dorst lessen op een terrasje en we verwonderen ons opnieuw over de prijs van een biertje....€ 1,00 . De CP ligt op een grote parkeerplaats die eens per week gebruikt wordt als markt terrein. Nu geven de rijscholen er les in achteruit parkeren, draaien etc. Er is een pizzeria en wij gaan voor een pizza. Ook hier is het weer opvallend hoe schoon het overal is, de straten worden geregeld geveegd, de goten worden schoongehouden en zelfs het publieke toilet bij de markt is spic en span.

Gereden 58 km

Vrijdag 8 september

Vanaf Batalha rijden we naar de IC 9, richting Tomar, wat een prachtige weg, heuvels, bossen en kleine dorpjes. Helaas heeft het hier en daar in de fik gestaan en we zien de dode bomen waar alweer nieuw groen omheen verschijnt. In Tomar vinden we al snel de CP, een oude municipal camping waar je vrij kunt staan. Er is water, 3 douches en gelegenheid om te servicen. De plek ligt vlakbij het centrum waar vandaag markt is. We parkeren en lopen naar de markt. Deze ligt bij een van de vele bruggen over de rivier Nabaȏ. Die markt is groot met het gebruikelijke aanbod van kleding, schoenen, potten en pannen. Het is een drukte van belang vooral veel plaatselijke bevolking die hier hun inkopen doen. We werden niet hebberig van het aanbod. Ook is er een grote overdekte markt waar vis, vlees, groente en fruit te koop is, dat ziet er heel wat leuker uit. Dan gaan we richting het centrum lopen. Het is een leuke stad, we wandelen door de hoofdstraat met veel leuke winkels en cafe's. Op het mooie plein Praça de Republica gaan we op een terras wat drinken en raken in gesprek met een nederlandse moeder en dochter die een rondreis maken door Portugal. We gaan op zoek naar de toerist info, het is een wirwar van straatjes maar uiteindelijk vinden we het buro waar we heel vriendelijk uitlegkrijgen over het Convento do Christo en hoe er te komen. Het is nl nogal een klim omhoog maar je kunt de bus of de TukTuk nemen. Ook krijgen we een paar adresjes voor leuke restaurants, een ervan is van haar man. We vervolgen onze wandeling door de stad en vinden inderdaad het eethuisje van haar man, Tasca o Perdigoto. Dat is wat we zoeken, klein simpel en vriendelijke man die ons gaat bedienen. We zeggen dat we door zijn vrouw waren geattendeerd op zijn restaurant en hij moest lachen want zowaar, daar kwam ze net aangelopen om ook te eten. We bestellen eea en ander en met name de gefrituurde puntpaprika's, Peixinhos da Horta, waren heerlijk. Alles was weer heel veel en vergezeld van lekkere wijn van de tap. Koffie toe en Rob kreeg een groot glas aguardiente erbij. We komen zeker terug!!! We lopen een ander route terug en zien in de rivier een groot oud waterrad, er zijn verschillende stroomversnellingen in de rivier en die sturen het rad aan.

Gereden 45 km

Zaterdag 9 september

Vandaag gaan we nog niet naar het Convento, eerst maar even een beetje opruimen en schoonmaken. Niet veel meer te melden dan een middagje lezen en luieren. We horen dat er op het sportpark fanatiek wordt aangemoedigd, waarschijnlijk de plaatselijke voetbalclub. Ook het zwembad dat naast de oude camping ligt wordt druk bezocht. In de namiddag lopen we door het park naar het grote waterrad in de rivier. Het is gezellig druk in het park, er zijn mogelijkheden tot sporten, een basketbalveld, fitnessapperatuur, een tennisbaan, alles is aanwezig. Nadat we wat foto's van het grote rad hebben gemaakt, lopen we terug, er is een smal paadje door de rivier en dat nemen we.

Zondag 10 september

Na het ontbijt lopen we naar het plein waar de tuktuk staat die ons naar boven gaat brengen. We kopen een entreekaartje en gaan het Convento do Christo bewonderen. Ook al is dit de tweede keer dat we hier zijn, het blijft prachtig. Het is een van de hoogtepunten tijdens een reis door Portugal, ook staat dit op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Het is niet meer zo warm en nog niet erg druk zodat we alles goed kunnen zien. In 1160 stichtte de religieuze ridderorde van de Tempeliers het Convento met als middelput het Charola, een bidkapel bebaseerd op het heilige graf in Jeruzalem. Er wordt nog steeds volop gerestaureerd en niet alles is toegankelijk, maar er blijft genoeg over. Diverse kloostergangen met vaak mooie gotische arcaden en zuiltjes.Een van de hoogtepunten is het manuelijnse venster, het beroemde raam van Tomar. Later lopen we naar het kasteel waarvan de muren het geheel omgeven en waar je over kunt wandelen.Dat slaan we maar over er is nog genoeg te lopen. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over de omgeving en de stad. Bellen met Ria die vandaag jarig is, het is in Nederland nog steeds erg warm, een vreemd verschijnsel in september. We gaan terug lopen en slingeren de heuvel af, steeds opnieuw mooie uitzichtspunten over de stad. Op het plein gaan we wat drinken en bellen even met Jo en Nick en spreken af dat we met elkaar wat gaan eten in het leuke restaurant Tasca o Perdigoto. Rob heeft even gereserveerd en dat bleek echt nodig te zijn. Het is vol maar onze tafel staat klaar. Opnieuw een hele belevenis, we zitten aan tafel op kleine houten krukjes (niet echt confortabel!) maar het eten maakt alles goed. Lekkere wijnen en voortreffelijk gegrilde dourades, Rob ging opnieuw voor de varkens haas met garnalen en champignons. Ook heel lekker. Helaas ging het op een gegeven ogenblik heftig regenen maar tegen de tijd dat we uitgegeten waren werd het weer droog. Op ons gemak lopen we terug. Morgen weer verder.

Maandag 11 september

We verlaten Tomar en gaan richting Abrantes waar een goeie CP aan de rivier de Taag is. Het regent en dat is jammer want het is een mooie weg met hier en daar witte dorpjes. na even door de stad te hebben gecrossed en de brug over de rivier te hebben genomen, bereiken we de CP. Het is meer een camping dan een CP, alle voorzieningen, douches,toiletten en een mooi uitzicht over de Taag. Ook Jo en Nick arriveren en later gaat de zon weer schijnen.

Gereden 46 km